TNO: Iveco op LNG schoner en zuiniger dan dieseltruck

Onderzoeksinstantie TNO heeft op de weg, in de praktijk een test uitgevoerd, een zogeheten, PEMS test, met een Iveco Stralis NP 400, om te bekijken hoe de aandrijflijn zich gedraagt qua brandstofverbruik en uitstoot ten opzichte van een vergelijkbare dieseltruck. Daarbij werd ook specifiek naar de uitstoot van NOx gekeken.

Bij een PEMS-test wordt in de praktijk getest met een Portable Emissions Measuring System. Zoals bekend gaat TNO niet over één nacht ijs, er werden diverse routes gereden bij uiteenlopende beladingsgraden en bij uiteenlopende verkeersomstandigheden. De te testen truck was een normaal exemplaar uit de vloot van Cornelissen, die al 182.000 km met dit exemplaar achter de rug had. Het enige uitlaatgas nabehandelingssysteem is een driewegkatalysator. De combinatie werd voor de testritten achtereenvolgens voor 10%, daarna voor 55% en tot slot voor 100% beladen. Onder 100% wordt een GVW verstaan van 44 ton.

Op een testroute door Brabant werden etappes van steeds een kleine 200 km gereden, meest bij goed weer, gevolg van de lange zomer van 2018. TNO concludeert dat de uitstoot van NOx en NO2 laag is over de gehele testcyclus, lager dan een vergelijkbare Euro VI diesel. De NOx uitstoot is drie keer lager dan is toegestaan bij Euro VI. Opvallend is dat de Iveco met name in stadsverkeer een enorme vooruitgang in uitstoot boekt ten opzichte van een soortgelijke test uitgevoerd in 2017.

Gerekend naar stadsverkeer, regionaal verkeer en snelwegverkeer presteert de Iveco NP 400 LNG volgens TNO respectievelijk 84%, 20% en 4% schoner dan een vergelijkbare dieseltruck. De resultaten zijn in lijn met de brandstofverbruiken die we als BIGtruck hebben gemeten afgelopen zomer. Daarbij viel op dat gastrucks het iets beter deden dan de beste diesels. 

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten