Toch B-rijbewijs toegestaan op elektrische bestelauto

De dagen begonnen te tellen: vanaf 1 juli zou het niet meer toegestaan zijn met een B-rijbewijs een elektrische bestelauto te besturen van meer dan 3.500 kilo. Op het laatste nippertje heeft demissionair minister Harbers de vrijstelling met een jaar verlengd.

Op Europees niveau is het allemaal al geregeld, dus daar lag het probleem niet. De Europese Unie heeft al bepaald dat elektrische bestelauto’s tot 4.250 kilo bestuurd mogen worden door iemand met alleen een B-rijbewijs. Deze bepaling is echter nog niet omgezet in Nederlandse wetgeving, dus leek 1 juli een einde te komen aan de vrijstelling.

Nu is de vrijstelling voor het C-rijbewijs voor een elektrische bestelauto toch verlengd. De regeling is verlengd tot 1 juli 2025, zo maakte het ministerie via een persbericht bekend. Zoals eerder geldt de uitzondering alleen voor bestelauto’s die voor 1 oktober 2023 zijn geregistreerd. Voor bestelauto’s van na die datum wordt pas volgend jaar een besluit vastgelegd.

Belangenorganisaties zoals de RAI Vereniging reageren verheugd. Hoewel de verlenging op het allerlaatste moment pas komt, biedt het zekerheid aan alle bedrijven die in een elektrische bestelauto hebben geïnvesteerd. De vrijstelling werd gezien als noodzakelijk om de groei van zero-emissie logistiek niet tegen te werken. Het is nu de vraag of de politiek erin slaagt voor 1 juli volgend jaar een B-rijgewijs voor een elektrische bestelauto tot 4.250 wettelijk toe te staan via een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB).

DEEL HET