Toyota Hilux: Werkpaard met sterallure

De Toyota Hilux is zo'n beetje de oer-pickup die je overal ter wereld tegen kunt komen. Wij reden de nieuwste Euro-6 uitvoering.

De Toyota Hilux pickup trucks hebben wereldwijd een onverwoestbare reputatie. Het is niet voor niks dat je tot diep in donker Afrika Toyota pickup trucks ziet rijden. Het ironische is dat zowel hulpverleners als bandieten graag gebruik maken van dit type voertuig. Beide hechten namelijk nogal aan betrouwbaarheid. Onder de zware omstandigheden in crisisgebieden betekent dat immers vaak het verschil tussen leven en dood. Zo extreem is het in de lage landen gelukkig niet. Toch worden de kwaliteiten van deze oer-pickup ook in ons land hogelijk gewaardeerd.

Om maar eens weer met de bekende deur in huis te vallen, de Toyota Hilux is de auto die Jeremy Clarkson niet klein kon krijgen. De uitzending van Top Gear waarbij hij met zijn team alles in het werk stelde om een Toyota het zwijgen op te leggen is inmiddels legendarisch. Tot de dag van vandaag draait de video in de showroom van Toyota want die reputatie houdt het merk graag hoog. Of die onverwoestbare eigenschappen ook gelden voor het nieuwste model met al zijn luxe is de vraag, maar hij deelt in ieder geval de genen met maar liefst 16 miljoen naamgenoten. Dat enorme aantal Hilux pickup trucks werd verkocht sinds de eerste introductie in 1968. Alleen vorig jaar al werden er in Europa maar liefst 34.500 exemplaren van verkocht. Wereldwijd was dat 600.000. Een echt volume model dus voor Toyota. De huidige Hilux werd in 2016 geïntroduceerd en is het achtste model van dit succesnummer.

Groter

De nieuwe Hilux is vooral gegroeid. Dat geldt overigens voor de afmetingen van vrijwel alle ‘medium’ pickup trucks. De nieuwe Hilux is 7,5 cm langer, 2 cm breder en 4,5 cm hoger dan zijn voorganger. Ook de laadruimte groeide met tien centimeter in de lengte. De nieuwe Hilux heeft een hoge raamlijn en ook de grote laadbak is vrij hoog. Dat merk je vooral door het zicht in de binnenspiegel maar gelukkig heeft ‘onze’ Hilux een achteruitrij camera. Er zijn maar liefst vijf verschillende cabinevarianten leverbaar. De enkele cabine, de Xtra cab, de dubbel cabine en de door ons geteste dubbel- cabine in van uitvoering. Dat wil zeggen dat de ruimte achter de stoelen door een tussenschot is afgeschermd. Hierdoor ontstaat er een uitstekend toegankelijke opbergruimte voor bijvoorbeeld gereedschappen. Ook is het een ideale plek om bijvoorbeeld een hond mee te nemen, het raampje kan namelijk gewoon open en dus ventileren! Een beetje jammer is dat er geen binnenverlichting is aangebracht in deze extra opbergruimte.

Terreinauto

De Hilux is een echte 4x4 met, zoals dat hoort een starre achteras. De aandrijving is standaard gewoon achter. De voorwielen en de lage gearing zijn inschakelbaar met een draaiknop en daarmee is het ook echt een terreinauto. Het nadeel van de starre achteras is dat je die een beetje voelt. Met name korte ribbels en verkeersdrempels komen vrij stevig door in het interieur. De constructie van zo’n starre as past echter helemaal bij de Hilux. Geen fratsen ten koste van de duurzaamheid, gewoon starre assen voor maximaal laadvermogen en zo min mogelijk onderhoud. Je moet er wel een beetje van houden, zo’n pickup. Het is beslist geen SUV, hoe luxe je hem ook aankleed. Vooral met de geavanceerde aandrijflijn met automaat is het een heel comfortabel voertuig maar het weggedrag blijft toch een beetje dat van een werkauto. Voor wie daar van houdt is de Hilux een hele goede keuze. De Hilux koppelt een hoog laadvermogen van ruim 1100 kilo en een trekgewicht van 3200 kilo aan een hele nette prijs. Daar bij komt nog dat de Hilux de eerste pickup is met een vijf- Ncap sterren waardering.

 

Technisch:

De Hilux wordt geleverd met de D-4D dieselmotor met een inhoud van 2,4 liter en een maximaal vermogen van 150 pk bij 3400 toeren. Met 400 Nm koppel tussen de 1600 en 2000 toeren is dit een hele fijne en soepele krachtbron. Vooral in combinatie met de zestraps automaat zoals wij hem reden is dit een heerlijke pickup om mee te toeren. Het gemiddelde verbruik volgens fabrieksopgave is 7,1 liter op 100 kilometer. Daar hebben wij de Toyota ondanks onze rustige rijstijl echter niet op kunnen betrappen. Wij kwamen uit op een gemiddelde van 8,5 liter op de 100 en dat is een keurig cijfer voor zo’n zwaar voertuig. De CO2 uitstoot van de Hilux is volgens Toyota 187 g/km.

 

DEEL HET