Toyota in lichte bestelautosegment met Proace City

Voor het eerst in haar bestaan, wordt Toyota in Europa actief in het segment lichte bestelauto's. Het betreft nog wel uitsluitend voertuigen met een diesel- of een benzinemotor. Ook van hybride-techniek is vooralsnog geen sprake. De nieuwe bestelauto is samen met PSA ontwikkeld en gaat Proace City heten.

Er is keuze uit twee lengte maten en dat biedt ook keuze in het laadvolume. Klanten kunnen kiezen uit een volume van 3,3 dan wel 3,9 m3. In beide gevallen is de Proace City geschikt voor in ieder geval twee Europallets. Toyota brengt de Proace City ook als personenversie op de markt, met vijf of zeven zitplaatsen. Eind april is de auto voor het eerst te zien, in Birmingham. De prijzen maakt Toyota later bekend.

Met de nieuwe Proace City treedt Toyota voor het eerst toe tot het compacte bedrijfswagensegment, het grootste van lichte bedrijfswagens. De basis is de Proace City met een lengte van 4,4 meter en een laadvolume van 3,3 m3. De Proace City Long heeft een lengte van 4,9 meter en een laadvolume van 3,9 m3. Beide bedrijfswagens vullen hiermee de al langer bestaande Proace Compact (4,6 m3), Proace Worker (5,3 m3) en Proace Long Worker (6,1 m3) perfect aan. Het laadvermogen bedraagt maximaal 1.000 kg, volgens Toyota het hoogste laadvermogen in het segment.

Ook twee benzineversies

De Proace City versis zijn leverbaar met de nieuwe 1,5-liter D-4D dieselmotor, bekend uit de Proace Compact en Worker. Deze motor voldoet aan de emissienorm Euro 6.2 en is gekoppeld aan een handmatig te bedienen 5- of 6-versnellingsbak. Naar wens is een 8-trapsautomaat leverbaar. Dit geldt ook voor de twee benzineversies die Toyota voor de Proace City kan leveren. Verder komt de nieuwe Toyota bedrijfswagen ook met inschakelbare vierwielaandrijving op de markt. De vermogens van de diesel- en benzinemotoren lopen uiteen van 55 kW/75 pk tot 96 kW/130 pk. Toyota levert zijn nieuwe compacte bedrijfswagen met standaard drie jaar garantie (of maximaal 100.000 km). De uitgebreide service omvat verder een vaste contactpersoon bij de Toyota dealer, de zogeheten Toyota Bedrijfswagen Champion.

 Drie zusjes

De Proace City is afgeleid van de Peugeot Partner, Opel Combo en Citroën Berlingo. Met name met die laatste deelt de Proace City veel, tot en met de koplampunits aan toe. Ook het interieur van de nieuwe Toyota is vrijwel identiek aan dat van de Citroën.    

DEEL HET