VDL in waterstofproject met Iveco en FPT Industrial

VDL stapt samen met een aantal Europese partners in een project dat tot doel heeft trucks die op waterstof rijden te ontwikkelen en te testen en om te komen tot een infrastructuur van waterstof tankstations. Het project kan rekenen op steun van de Europese Unie.

Partners van VDL zijn Iveco, FPT Industrial, nu nog een van de grootste dieselmotorenfabrikanten van Europa, en een drietal bedrijven di brandstofcellen produceren die geschikt zijn voor trucks tot 44 ton GVW. Iveco nam via moederbedrijf CNH Industrial nog een deelneming in de Amerikaanse waterstoftruck pionier Nikola.

De bedoeling is dat het genoemde consortium 16 trucks gaat ontwikkelen die aan de slag gaan in België, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. In genoemde landen zullen waterstof tankstations gerealiseerd gaan worden. Uiteindelijk willen betrokkenen laten zien dat de nieuwe generatie trucks hetzelfde kan als de huidige generaties, maar dan met zero emissions en tegen gelijke exploitatiekosten.

Subsidie

Het project kan rekenen op ondersteuning van de Europese Unie van 12 miljoen euro en kent naast genoemde partijen ook Air Liquide, Eoly, H2 Energy, Hydrogen Europe, IRU Projects, Thinkstep en Waterstofnet  als partners. Menno Kleingeld van VDL zegt dat zijn bedrijf al sinds 2013 een sterke focus heeft op emissievrije voertuigen en zegt dat dit project is opgezet om meer inzicht te krijgen in praktische toepassingen van waterstof als energiedrager voor zware vrachtwagens in de praktijk.

DEEL HET