Vervaeke gaat Mercedes waterstoftruck testen

Het Belgische transportbedrijf, dat ook veel in Nederland doet, is één van de vijf bedrijven die de Mercedes-Benz GenH2 truck gaat testen. Vijf prototypes van de waterstoftruck worden vanaf de zomer ingezet voor dagelijkse transporten.

De test van de waterstoftruck vindt alleen plaats in Duitsland. Dit heeft te maken met beperkingen met betrekking tot het vervoeren van ADR-goederen. Vervaeke gaat de GenH2 truck inzetten met een PVC silo bulk trainer voor de klant Ineos Inovyn. Het bedrijf gaat zelf groene waterstof produceren voor de proef.

Vloeibare waterstof
De Mercedes-Benz GenH2 is een FCEV, dus uitgerust met een brandstofcel (fuel cell). Deze zet waterstof om in elektriciteit, waardoor de truck elektrisch rijdt. Bijzonder is dat de Mercedes hiervoor vloeibare waterstof gebruikt. Andere merken gebruiken allemaal waterstof in gasvorm. Voor de test wordt een speciale bulkoplegger ingezet, voorzien van een eigen compressor. Dit omdat de waterstoftrekker nog niet genoeg vermogen hiervoor kan leveren.

"We zijn verheugd aan deze commerciële brandstofceltests mee te werken. Waterstof is een baanbrekende energiebron die de vrachtwagentechnologie zal transformeren en ons zal helpen een Net Zero-toekomst te bereiken. Als zowel gebruiker en producent van waterstof bevindt Ineos zich in een unieke positie om deze overgang te ondersteunen en we zijn verheugd om met Vervaeke samen te werken", zegt Wouter Bleukx, Business Director Hydrogen bij Ineos Inovyn.

Frédéric Derumeaux, CEO van Vervaeke: “Ik ben heel enthousiast over dit project dat perfect past in onze sustainability strategie. We zijn al enkele jaren op zoek naar technologische vernieuwingen die het mogelijk maken onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Zware vrachtwagens bevoorraden met vloeibare waterstof is een revolutionaire stap in die richting. Als toonaangevende en innovatieve transportgroep willen we als een van de eersten deelnemen aan dergelijk baanbrekend project op weg naar zero emissie en bijdragen aan een gezondere en betere wereld voor toekomstige generaties. Deze bijzondere samenwerking met Ineos Inovyn en Daimler Truck helpt ons om echte emissievrije logistiek te demonstreren.”

DEEL HET