Vijf Mercedes eActros bakwagens voor Simon Loos

Het elektrische wagenpark van Simon Loos wordt uitgebreid met vijf Mercedes-Benz eActros koelbakwagens. Het zijn daadwerkelijk de allereerste vijf volledig elektrische trucks die in serie geproduceerd zijn door Mercedes-Benz voor Nederland, aldus Simon Loos.

De aanschaf volgt op een periode van uitvoerige praktijktests met twee prototypes van de eActros, waarmee Simon Loos inmiddels 100.000 kilometer praktijkervaring heeft opgedaan. “Wij geloven in het concept van elektrisch rijden en dankzij de ervaringen uit de praktijktest zijn wij ervan overtuigd dat dit the way to go is”, laat Fleetmanager Wim Roks weten.

Mercedes-Benz eActros

Met de aanschaf van deze vijf eActros trucks, telt de volledig elektrische vloot van Simon Loos ruim twintig vrachtwagens. De 27-tons eActros bakwagens worden vanaf medio maart vanuit distributiecentra in Pijnacker en Zaandam ingezet voor een emissievrije belevering van Albert Heijn-filialen in de Randstad.

Gestuurde naloopas

De eActros is een 3-assig chassis met gestuurde naloopas en halflange cabine. Met de batterijcapaciteit van 315 kWh is het volgens Simon Loos mogelijk om onder alle omstandigheden een rijafstand van ruim 250 kilometer af te leggen. Tegelijkertijd verzorgt deze batterijcapaciteit ook de voeding van de elektrische koelmachine. De complete truck is daarmee emissievrij en muisstil, zegt Loos. Dankzij een reeks praktijktests hebben chauffeurs van Simon Loos de kennis en ervaring in handen om de eActros op de meest duurzame wijze in te zetten, aldus het bedrijf.

Praktijkproef

Sinds 2020 doen Mercedes-Benz en Simon Loos uitvoerige tests met het prototype van de eActros. Deze tests waren vanaf dag één intensief: de eActros pre-serie ging zeven dagen per week tussen 07.00 uur en 23.00 uur de weg op. Daarbij werd gelet op factoren als temperatuur, het traject, rijstijl, laadgewicht en het gebruik van de airco en kachel.

Chauffeurs opleiden

Tientallen chauffeurs van Simon Loos hebben een speciaal voor de eActros ontwikkelde training gevolgd. Deze training helpt chauffeurs om zich bewust te worden van belangrijke veiligheidsaspecten van het hoge voltage, zodat ze er veilig mee op pad kunnen. Uiteraard komen ook zaken als de bediening en de werking van de energieterugwinning aan bod in deze training.

Simon Loos is als vooraanstaand logistiek dienstverlener al vanaf 2014 bezig om binnen eigen geledingen ervaring op te doen in elektrisch transport. “Het is zo evident, dat het gewoon moet”, vindt Fleetmanager Wim Roks over de transitie naar emissievrij transport. “Wij pakken de koe bij de hoorns en willen graag voorop lopen. Met deze transportoplossing brengt een grote truckfabrikant een mooi innovatief idee tot werkelijkheid en laat hiermee zien dat het roer is omgegooid, zodat onze branche in de toekomst verder en sneller kan opschalen met zero emissie voertuigen.”

Fotobijschr: Vlnr: Peter Leegstraten (Albert Heijn), Martin Knijnenburg, (Mercedes-Benz Nederland) en Wim Roks (Simon Loos).

DEEL HET