Volledig elektrische eActros gepresenteerd

Tijdens een bijeenkomst in het Duitse Stuttgart presenteert Mercedes-Benz op dit moment de eActros. Deze 25 tons truck voor zware distributie rijdt volledig elektrisch en heeft een range van 200 kilometer.

De eActros is de productieversie van de tijdens de IAA van 2016 gepresenteerde eTruck van Mercedes. De futuristische vormgeving is losgelaten maar de techniek is geevolueerd tot een productierijpe versie. 

De eActros komt in een 18 tons uitvoering en in de drie- assige 25 tons versie. De eActros wordt eerst ingezet in een veldtest bij verschillende klanten. Die veldtesten beginnen nog dit voorjaar en daarmee wil Mercedes ervaring opdoen. 

De eActros maakt gebruik van de ZF AVE130 achteras. Met deze as heeft Daimler al veel ervaring opgedaan in bussen, maar uiteraard is de versie voor de eActros verstevigd waar nodig. Twee elektromotoren zijn vlakbij de achteras gepositioneerd. Deze drie-fase asynchrone elektromotoren zijn vloeistofgekoeld en werken met een nominale voltage van 400 volt. Het vermogen is 125kW per stuk met een maximaal koppel van 485 Nm per motor. Daarmee levert de eActros vergelijkbare prestaties met een dieseltruck.

Twee Lithium-ion accu's met een vermogen van elk 240 kWh zorgen voor de stroom. Deze accu's zijn al langer in gebruik bij EvoBus waar veel ervaring is opgedaan met deze techniek. De accu's zijn ieder opgebouwd uit elf cellen.

Klanten die met de eActros gaan rijden in Duitsland zijn Dachser, Edeka, Hermes, Kraftverkehr Nagel, Ludwig Meyer, Pfenning Logistics, TBS Rhein-Neckar en Rigterink. In Zwitserland gaan Camion Transport und Migros ervaring opdoen met de eActros. Nederlandse klanten zijn vooralsnog niet geselecteerd. 

Serieproductie zou vanaf 2021 van start kunnen gaan als er voldoende vraag is.

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Volledig elektrische eActros gepresenteerd