Volvo, Daimler en Traton investeren in laadinfra

Drie van vijf Europese truckfabrikanten hebben de eerder aangekondigde joint-venture ondertekend die hen verplicht om de komende drie jaar tenminste 1700 hoogspanningslaadpalen te realiseren op belangrijke logistieke knooppunten in Europa.

De drie truckfabrikanten committeren zich om gezamenlijk een half miljard euro te investeren, wat volgens hen de grootste investering is in laadinfra tot nu toe. Om een en ander tot een succes te maken, zeggen de partners dat er gezocht wordt naar meer partners om aan te sluiten bij dit initiatief. Er wordt een apart bedrijf opgericht door de drie truckbouwers, dat statutair in Amsterdam wordt gevestigd.

Urgentie

Volgens Daimler Trucks, Volvo en Traton moet het initiatief worden gezien als een antwoord van de truck-industrie op de Europese Green Deal. De bedrijven willen de urgentie benadrukken van een oplaadnetwerk voor elektrische trucks, die zijn zien als een belangrijke voorwaarde om te komen tot de door Europa gewenste CO2-reductie van het Europese wegvervoer.

Veel meer laadpalen nodig

Volvo, Daimler Trucks en Traton wijzen op een rapport van hun lobbyclub ACEA, dat in mei werd gepubliceerd. Hierin stelt ACEA dat er in 2025 zo’n 15.000 hoge voltage oplaadpunten nodig zijn en 50.000 in 2030 in Europa om de transitie naar emissievrij wegvervoer te realiseren. Zij benadrukken dat de laadpalen die door dit initiatief gerealiseerd gaan worden, toegankelijk zullen zijn voor trucks van alle merken.

Op de foto vlnr: Martin Daum (Daimler), Christian Levin (Traton), Martin Lundstedt (Volvo).

DEEL HET