Volvo-topman: ‘Veel meer laadpalen nodig’

Martin Lundstedt, de topman van Volvo Trucks, is dit jaar verkozen tot voorzitter van de ACEA, de gezamenlijke club van truckfabrikanten. Zijn eerste daad is een krachtig pleidooi de wereld in sturen om zo snel mogelijk de infrastructuur te realiseren die nodig is om meer elektrische trucks op onze wegen toe te kunnen laten.

“Het jaar 2022 wordt doorslaggevend voor de route naar zero-emissie transport”, zegt Lundstedt. Hij wijst op de behandeling door het Europees Parlement en nationale overheden van een Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) waarmee doelen worden gesteld aan de hoeveelheid laadpalen en tankstations per Europese lidstaat.

Welhaast afwezig

“Batterij-elektrische trucks zijn klaar om de weg op te gaan in serieuze aantallen en waterstoftrucks volgen korte tijd later. Maar klanten zijn afhankelijk van een infrastructuur als voorwaarde om zulke trucks optimaal te kunnen inzetten”, zegt Lundstedt. “De infrastructuur om elektrische trucks effectief te kunnen laten deelnemen aan het logistieke proces is welhaast compleet afwezig”, aldus de topman. “Hier moet AFIR de grootst mogelijke prioriteit aan geven want geen enkele vervoerder begint in de huidige omstandigheden grootschalig aan elektrisch rijden.”

DEEL HET