Waberer's gaat Iveco CNG en LNG trucks inzetten

Eén van de grootste transportbedrijven in Europa, het Hongaarse Waberer's, gaat vanaf 2019 een deel van de 4.500 eenheden grote vloot vervangen door LNG en CNG trucks. Dat is de uitkomst van een test die het bedrijf deed in samenwerking met Iveco en Shell.

Tijdens een testperiode van twee maanden heeft Waberer's ervaring opgedaan met de nieuwste Iveco NP op zowel LNG als CNG. De testen waren dermate succesvol dat het bedrijf vanaf volgend jaar voor een deel in gaat zetten op Iveco trucks op deze duurzame brandstof. 

De gemiddelde leeftijd van het wagenpark bij Waberer's is 2,5 jaar waardoor de complete vloot inmiddels aan de Euro6 eisen voldoet. Desondanks is Waberer's altijd op zoek naar manieren om de belasting van het milieu verder te verlagen. Reden genoeg voor een uitvoerige test van de Iveco LNG en CNG voertuigen, in samenwerking met Shell en DanubeTruck Ltd, de importeur van Iveco in Hongarije.

De trucks op gas rijden stiller, schoner en hebben inmiddels voldoende vermogen voor het lange afstandswerk van Waberer's. Belangrijk daarbij is de grote actieradius van maar liefst 1600 kilometer voor de LNG uitvoering. Het groeiende aantal tankstations in Europa en de stimulering van overheden om over te gaan op alternatieven voor diesel helpen daar bij. Een regelrecht kadootje voor Waberer's is dan ook de vrijstelling voor de Maut in Duitsland voor gastrucks.

Pierre Lahutte, Iveco Brand President benadrukt nog maar eens dat Iveco het meeste ervaring heeft met LNG, en bovendien de grootste actieradius. Shell is blij met de stap die één van de grootste Europese transporteurs maakt naar LNG. Dat zal een positieve bijdrage leveren aan het verder uitrollen van het LNG netwerk in Europa.

Aantallen worden niet genoemd maar Waberer's geeft aan volgend jaar de eerste LNG en CNG trucks in te gaan zetten. Het bedrijf verwacht dat trucks op deze brandstof een snelle opmars zullen maken in de vloot in de komende jaren. Naast Iveco leveren ook Volvo en Scania LNG trucks voor de lange afstand.

DEEL HET