Waterstof elektrische truck in de Dakar rally

Gaussin, een Franse onderneming die zich richt op duurzaam wegtransport, zet een waterstof- elektrische rallytruck in tijdens de Dakar 2022 in Saoudi Arabië. Voor Gaussin is dit geen onbekend terrein, zo won dit bedrijf in oktober nog de Dubai World Challenge for Self-driving transport.

De H2 racing truck is een door Pininfarina ontworpen 4x4 rallytruck die een voorbode is van een range aan waterstof- elektrische wegtransport voertuigen die later in 2022 op de markt komt. Het zal dan gaan om een serie trucks met een actieradius tot maar liefst 800 kilometer in verschillende configuraties, namelijk als trekker, als distributievoertuig en als autonoom voertuig. Het bedrijf ziet de rally als de ideale gelegenheid om de betrouwbaarheid van de waterstof techniek te bewijzen. Dat Gaussin daarvoor de zwaarste rally ter wereld heeft geselecteerd getuigt van veel moed.

Dakar Future

In januari 2021 werd door de Dakar organisatie het Dakar Future project gestart waarmee de energie transitie voor de rally op gang moet komen. Het streven is om de rally in 2030 100% groen te maken. Een aantal teams is al bezig met hybride techniek, en ook Team de Rooy werkt al aan een elektrische rallytruck voor de nabije toekomst. Overigens reed de eerste 100% elektrische terreinauto van BYD al in 2016 de rally uit in Peru. 

Waterstof

Gaussin is nu de eerste met een waterstof-elektrische truck. De truck is uitgerust met twee 300 kW (408 pk) motoren en 380 kW aan brandstofcellen. Daarnaast ligt er 82 kW aan accu's in de rallytruck. Dat laatste is nodig voor wanneer er piek vermogen gevraagd wordt. Met 80 kilo waterstof aan boord denkt Gaussin etappes tot 250 kilometer uit te kunnen rijden. Als dat niet lukt dan is er een servicetruck die in 20 minuten waterstof kan bijvullen en koelen. Bijzonder is dat de rallytruck gekentekend, en dus goedgekeurd voor de openbare weg is.

DEEL HET