Waterstof in de woestijn voor de Rebelle Rally

Deze week vindt de Rebelle Rally plaats in de Verenigde Staten. Ook dit jaar doen er weer elektrische auto’s mee. Deze zijn afhankelijk van enkele vrachtwagens, die met groene waterstof elektriciteit opwekken.

De Rebelle Rally is een zware rally van 2500 kilometer door de woestijnen van Nevada en Californië. Er mogen alleen vrouwen aan meedoen. Zij moeten het doen zonder mobiele telefoons en navigatiesystemen, want die zijn verboden. Navigatie naar de waypoints gaat puur op basis van kaart en kompas.

Afhankelijk van vrachtwagens

Het wagenpark is divers: van ongemodificeerde crossovers tot speciaal geprepareerde pick-ups. Er doen ook meerdere hybrides en zelfs elektrische auto’s mee, zoals de nieuwe Ford Mustang Mach-E Rally en de Rivian R1T. Omdat laadpalen in de Amerikaanse woestijn vrij schaars zijn, is men voor elektriciteit afhankelijk van de vrachtwagens van Renewable Innovations Inc.

Met drie grote vrachtwagencombinaties, een auto met aanhangwagen en een offroad assistentievoertuig houdt dit bedrijf de gehele Rebelle Rally draaiende. Niet alleen de elektrische auto’s, maar het hele kamp draait op de elektriciteit uit de vrachtwagens. De energie komt uit waterstof en van de zon.

Niet zonder vrachtwagens

Een grote International LT trekt de belangrijkste trailer, de MEC-H. Hierin bevindt zich niet alleen een accu van 450 kWh, maar ook meerdere fuel cells. Hiermee kan waterstof omgezet worden naar elektriciteit. Hij kan het gehele kamp van elektriciteit voorzien en daarnaast vier auto’s tegelijkertijd opladen.

Een tweede vrachtwagen, de ‘virtual pipeline’ rijdt op en neer met een oplegger waar 800 kilo waterstof mee vervoerd kan worden. Dit is voldoende voor 12.000 kWh aan elektriciteit. De waterstof wordt op een centrale locatie groen opgewekt door middel van zonne- en windenergie.

Dan is er ook nog een Kenworth met een enorme slaapcabine, die een heel bijzondere trailer trekt. Twee enorme zonnepanelen, in de vorm van grote bloemen, draaien gedurende de dag met de zon mee en wekken zo tot 50 kW elektriciteit op. Deze wordt opgeslagen in een accu die ook op de trailer staat. De elektriciteit wordt ‘s nachts gebruikt om het hele kamp van stroom te voorzien.

Gedurende de Rebelle Rally leggen de teams ruim 2500 kilometer af door verschillende woestijnen, inclusief de gevreesde Death Valley. Elektrische auto’s strijden zij-aan-zij met brandstofauto’s. Dankzij de groene oplossing van Renewable Innovations is dit mogelijk. Uiteraard heb je er wel wat vrachtwagens voor nodig, al rijden die nog op diesel.

 

 

DEEL HET