Windrose pakt op wat Tesla laat liggen

Het Chinese Windrose heeft grootse plannen Europa te veroveren met een elektrische vrachtwagen. Een gelijkenis met de Tesla Semi is geen toeval. In tegenstelling tot Tesla zet Windrose echt wel door.

In België heeft Windrose een overeenkomst gesloten met het bekende transportbedrijf Gilbert De Clerq. Zij zetten de komende maanden een trekker van Windrose in voor regulier transportwerk. Op deze manier kan het transportbedrijf ervaring opdoen met de Chinese vrachtwagen, en kan Windrose zien hoe de vrachtwagen zich houdt in Europa. Afgelopen week was een prototype van de Windrose in Antwerpen voor een kennismaking. De vrachtwagen is zelfs even in Nederland geweest.

Beter dan de rest
Voor Windrose een normale naam wordt in Nederland is er nog een lange weg te gaan. De trekker lijkt op geen andere. Wel zijn er sterke gelijkenissen met de Tesla Semi, de vrachtwagen die Elon Musk al in 2017 aankondigde maar die we in Europa nog niet hebben gezien. Met ‘sterke gelijkenissen’ bedoelen we eigenlijk dat het praktisch hetzelfde ontwerp is. Aangezien Windrose pas in 2022 werd opgericht in China, is het geen geheim dat goed naar de Tesla gekeken is.

Toch is de Windrose meer dan een schaamteloze kopie van de Tesla Semi. Een vergelijking tussen de twee is moeilijk, omdat specificaties van zowel de Windrose als de Tesla niet allemaal bekend zijn. Zeker is dat de Windrose nóg aerodynamischer is dan de Semi, met een drag-coefficient van 0,2755. Dit komt vooral door het ontbreken van spiegels. De chauffeur zit bij de Windrose in het midden van de cabine.

Net zoals de Tesla zijn de specificaties bijna ongelooflijk. Aan boord van de Windrose is een accu van 729 kWh, waarmee de trekker naar verluid 670 kilometer kan rijden. Dit is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Mercedes-Benz eActros 600, die 500 kilometer rijdt met 621 kWh. De Windrose haalt die actieradius overigens met 49 ton gewicht, stelt het bedrijf. De betere aerodynamica van de Windrose maakt deze wel zuiniger op hogere snelheden. De Windrose heeft een constant vermogen van 926 pk, met een tijdelijk maximumvermogen van maar liefst 1416 pk.

Vastbesloten
Dat we de Windrose in deze vorm veel in Europa gaan tegenkomen, lijkt onwaarschijnlijk. Toch moeten we Windrose niet zomaar afschrijven. Het feit dat ze met een prototype naar Europa zijn gekomen en gaan proefdraaien, laat zien dat de Chinezen vastbesloten zijn. Zover is Tesla, ondanks jaren van beloftes, niet gekomen. Achter Windrose zit fabrikant JAC, één van de grootste Chinese autobedrijven.

De trekker die we nu zien, is te lang voor een normale trekker. Het is echter niet ondenkbaar dat de nieuwe Europese regels voor de lengte van een milieuvriendelijke vrachtwagen ook voor deze trekker gaan gelden. Windrose is naar verluid aan het kijken naar een 4x2 trekker, die meer in lijn is met wat we hier rijden. Zelfs productie in Europa staat in de plannen. Vastbesloten Chinezen dus, die met interessante techniek willen proberen voet aan de grond te krijgen in Europa. Bij de personenauto’s is het ze al gelukt, dus waarom bij de vrachtwagens niet?

Foto’s via Wen Han, oprichter van Windrose

DEEL HET