Xbus en Evetta: kleine mobiliteit met grote plannen

Op de weg neemt het aantal elektrische vrachtwagens slechts langzaam toe. Ondertussen is in een ander segment een ware revolutie gaande. Kleine elektrische wagentjes voor het vervoeren van vracht zijn in opmars. Deze wagentjes kunnen een grote rol spelen bij de ‘last mile delivery’, oftewel het laatste gedeelte van het transport. Wij bekeken in Duitsland twee ambitieuze kleine vrachtwagentjes: de Xbus en de Evetta Cargo.

In steeds meer steden zijn vrachtwagens niet meer welkom. Over een paar jaar mag je met je diesel niet overal meer komen. Maar hoe krijgen we al die spullen dan de stad in? Naast elektrische vrachtwagens en bestelauto’s is er een derde soort in opkomst: kleine elektrische wagentjes met een laadbak. Je kent ze al van bijvoorbeeld Picnic en sommige postbezorgers. Er worden echter steeds meer wagentjes gepresenteerd.

Productie bij VDL
De Duitse startup ElectricBrands komt met de Xbus en de Evetta. Met koddig uitziende wagentjes hoopt dit bedrijf een grote rol te gaan spelen in vervoer in stedelijke gebieden. Anders dan sommige andere merken ligt de focus hierbij niet alleen bij de voertuigen zelf. Door eerst een uitgebreid dealernetwerk op te zetten en de productie veilig te stellen, heeft ElectricBrands al een stevige basis vóórdat de eerste kilometers worden gereden.

Voor Nederland heeft ElectricBrands al 22 partners met 35 locaties gevonden voor verkoop en onderhoud van de Xbus en de Evetta. Dit zijn veelal bestaande autodealers. Dankzij deze strategie is er altijd een verkoop- en servicepunt in de buurt. Daarnaast zijn de Xbus en de Evetta nog meer Nederlands: ze gaan namelijk geproduceerd worden bij VDL Nedcar in Born. Deze Nederlandse autofabriek zocht al een tijdje nieuwe producten om te bouwen. Deze hebben ze nu gevonden in de voertuigen van ElectricBrands.

Evetta Cargo
Als eerst gaat deze zomer de Evetta in productie. Deze komt in verschillende uitvoeringen. Het ontwerp zal iedereen bekend voorkomen: dit is de moderne versie van de BMW Isetta, het mini-autootje uit de jaren ‘50 en ‘60. Naast een gewone personenversie komt er ook een vrachtwagenvariant. Deze is van voren een gewone Evetta, maar heeft achterop een laadbakje van 1,5 bij 1,3 meter.

Het meest opvallende is de grote deur aan de voorkant, waardoor de bestuurder moet instappen. Het stuur klapt hierdoor mee naar buiten. Instappen vereist enige souplesse. In de cabine is verrassend veel ruimte voor twee personen. 

De aandrijving is volledig elektrisch. De kleine Evetta rijdt zo’n 200 kilometer op een volle accu, maar dat zal voor de Cargo-versie wat minder zijn. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de opbouw en het gewicht van de lading. In twee uurtjes is de accu echter weer opgeladen voor een volgend rondje.

De topsnelheid is 90 km/u. De Evetta Cargo staat dan geregistreerd als een quad. Je moet dus een autorijbewijs hebben om hem te besturen, maar je mag er zelfs mee op de snelweg. Er komt echter ook een 45-kilometervariant, die je met alleen een brommerrijbewijs mag besturen. De prijs ligt rond de 18.000 euro, afhankelijk van de uitvoering.

Xbus
De Xbus lijkt nog het meest op een klein vrachtwagentje. De inspiratie kwam duidelijk van de Volkswagen Transporter T3 met zijn vele opbouwvarianten. De Xbus is ook een cabine met een chassis waarbij de elektrische motor achterin zit. Dat geeft dus veel mogelijkheden: met een bak achterop, maar ook als bestelbus, pick-up met of zonder dubbele cabine en zelfs als camper. Er is ook een miniversie: de Xbus S. Deze monoseater heeft net zo’n bakje achterop als de Evetta Cargo.

De Xbus gebruikt hetzelfde accupakket als de Evetta. In de grotere Xbus kun je er echter maximaal drie kwijt, tot 45 kWh. Met die laatste kom je tot zo’n 200 kilometer ver, is de verwachting. Met optionele zonnepanelen op de truck kun je onderweg wat bij laden. Ook de Xbus komt in een versie die 90 km/u mag rijden en een 45-kilometerversie. Prijzen liggen rond de 20.000 euro afhankelijk van de opbouw en uitvoering. De productie start in de zomer van 2024.

Met zijn hoge en smalle uiterlijk is de Xbus zeer geschikt voor gemeentes, bijvoorbeeld als vuilnisauto in kleine straatjes of als veegwagen. Met een laadbak waar twee pallets in passen, is hij ook zeer geschikt om goederen te vervoeren. De Xbus weegt leeg tussen de 500 en 800 kilo, waardoor er nog zo’n 800 tot 1100 kilo overblijft voor de accu’s en de lading. In de cabine kunnen twee personen plaatsnemen. Ruimte is er genoeg en je hebt zelfs een touchscreen op het plastic dashboard.

 

 

DEEL HET