Zweden opent 'elektrisch' snelwegdeel

In Zweden werkt Scania al enige tijd aan een project samen met Siemens en de Zweedse overheid. Eind vorige week werd het eerste stukje snelweg geopend met een trein achtige bovenleiding.

Scania werkt samen met de Zweedse overheid in dit project. Onlangs werd een deel van de E16, ter hoogte van Gävle in midden Zweden, van bovenleiding voorzien. Het traject beslaat niet meer dan twee kilometer. Scania gaat hier testwerk doen met een truck die naast een dieselmotor, een elektromotor heeft die via de bovenleiding van kracht voorzien wordt.

Scania en Zweden beogen hiermee delen van de industrie schoner te krijgen, bijvoorbeeld havengebieden of andere industriegebieden waar veel vrachtwagenbewegingen zijn.  Scania heeft een hybride bakwagen met een 360 pk dieselmotor die een Euro VI goedkeur heeft en die op biodiesel draait, voorzien van een stroomafnemer. Daardoor kan deze hybride elektrisch rijden in gebieden met een bovenleiding. De chauffeur kan kiezen van welke krachtbron hij gebruik maakt. Wanneer er van baan gewisseld moet worden, komt de stroomafnemer onder de leiding vandaan, en klapt deze vanzelf in.

Scania werkt voor zit project samen met Siemens, dat het bovenleiding systeem bouwde,  en de Zweedse overheid.   

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Zweden opent 'elektrisch' snelwegdeel