Zwitserland: Elektrische truck mag een meter langer zijn

Futuricom is het truckmerk van het Zwitserse Designwerk, onderdeel van de Volvo Group. Het bedrijf produceert elektrische trucks op basis van Volvo trucks. De Zwitsers lopen enorm voorop in Europa waar het gaat om alternatieve aandrijvingen zoals met waterstof en batterij elektrische voertuigen. Nieuw is dat het bedrijf nu toestemming heeft om een meter langere voertuigen te bouwen met het oog op ruimte voor de elektrische componenten. 

In 2017 was de redactie van Transportenmilieu op bezoek bij Futuricom en sindsdien is er veel gebeurd. Het bedrijf is voor 60% eigendom van Volvo Group maar het blijft wel als zelfstandig bedrijf opereren.

Aanvankelijk ging het met name om vuilniswagens maar inmiddels bouwt het bedrijf ook distributietrucks en zelfs voertuigen voor het echte zware werk. Daarbij was de ruimte voor met name de accu's een probleem, vandaar dat er nu toestemming is voor maar liefst een meter extra ruimte. In die ruimte kunnen accupakketten van 900 kWh ondergebracht worden. Volgens Designwerk is dat voldoende voor een actieradius voor veel soorten vervoer. Ter vergelijking, de Volvo FH met 540 kWh kan maximaal 300 kilometer rijden op één lading. Met 900 kWh zou dat meer dan 500 kilometer worden, ruim voldoende dus voor de meeste ritten.

De productie van de Volvo FH met het extra grote accupakket is inmiddels gestart en er zijn al twee orders binnen. Dat de Zwitserse autoriteiten toestemming geven voor de extra lengte is opmerkelijk, aangezien juist dit land bijzonder streng handhaaft op de afmetingen van voertuigen.

DEEL HET