‘Elektrische truck stoot toch deeltjes uit’

Tijdens de HVTT15 conferentie in Rotterdam maakte Simon Loos cijfers bekend over een eigen onderzoek naar de verschillen tussen Euro 5 en 6, en naar deeltjesuitstoot bij elektrisch aangedreven trucks. De resultaten bleken verrassend.

Om te beginnen is Euro 6 veel en veel schoner dan Euro 5, zo betoogde de fleetmanager van Simon Loos. “Het viel op dat de stap van Euro V naar Euro 6 een veel grotere stap is dan betrokkenen altijd hebben voorgespiegeld. We hebben een onafhankelijke instantie metingen laten doen aan onze trucks. Euro 6 is eindeloos veel schoner dan Euro V. Zoveel schoner dat bij de deeltjesuitstoot van een Euro 6 truck, 85% voor rekening komt van de banden en 15% uit de uitlaat.”

Maar dat bleek nog maar een eerste verrassing. De tweede was dat volgens Loos de elektrische trucks waar het bedrijf mee rijdt, wel degelijk deeltjes uitstoten. Niet vanuit de uitlaat, want die heeft zo’n truck niet, maar wel vanaf de banden en het remstof, dat bij remmen vrijkomt. “Vanwege een hoger koppel slijten de banden van elektrisch trucks sneller, met een hogere deeltjesuitstoot als gevolg. Je kunt bijna zeggen dat een elektrische truck daardoor meer deeltjes uitstoot dan een diesel. Het bewijst in elk geval dat een dieseltruck niet zo ‘vies’ is als te vaak wordt gesuggereerd in de media, eerder het omgekeerde”.

“Let wel”, vervolgt Loos, “we zijn niet tegen elektrische trucks, integendeel. We hebben er elf rijden, voor Heineken en voor Albert Heijn, en iedereen wil ze, bij wijze van spreken. De trucks die voor Heineken rijden, voeren dagelijks een rit uit van 60 kilometer en de batterijen worden gedurende de nacht weer opgeladen. De trucks werken perfect”, aldus Loos. De trucks voor Albert Heijn  hebben een hoger GVW en moeten gedurende de dag ook opgeladen worden. Simon Loos gaat begin volgend jaar met een derde nieuwe elektrische truck rijden, de DAF CF met aandrijflijn van VDL. Er komen twee van zulke DAF’s proef rijden.  

DEEL HET