Breytner bestelt eerste Tesla Semi in Nederland

Breytner Transport uit Rotterdam heeft naar eigen zeggen als eerste Nederlandse onderneming een Tesla Semi besteld. Tijdens het jaarcongres van TLN maakte Arhur van Dijk, voorzitter van de brancheorganisatie dit bekend namens Breytner. Jerome Guillen, VP bij Tesla vertelde bij deze gelegenheid meer details van de baanbrekende elektrische vrachtwagen van dit merk.

Breytner was al vooruitstrevend bezig door de aanschaf van elektrische Emoss trucks voor stadsdistributie. Het transportbedrijf noemt zich zelf 'pionier in zero-emissie transport' en in het kader van die claim werd de Tesla Semi besteld in de USA. Volgens het principe dat 100% CO2 reductie mogelijk is, verzorgt het bedrijf nu al elektrisch transport door heel Nederland. Daarmee neemt Breytner vanuit de markt het voortouw in met name stadsdistributie. Voor veel steden is het waarborgen van een schone luchtkwaliteit een steeds belangrijker wordende prioriteit. Niet in de laatste plaats door de van overheidswegen bepaalde klimaatdoelstellingen. Door de samenwerking met Tesla zet Breytner nu als eerste een nieuwe stap vooruit in deze ontwikkelende behoeften. “We willen graag voorop lopen in elektrisch transport, en dus ook met deze Tesla”, aldus directeur -José Baartmans.

Tesla Semi in Nederland

“Het klopt dat er nog veel niet bekend is over het voertuig zelf”, vervolgt Baartmans, “Tesla zegt ons dat de eerste truck in Amerika in 2019 op de weg komt en dat hij daarna naar Europa komt. Voor gebruik hier zal hij wel moeten worden aangepast en door de typegoedkeuring komen.” Volgens Baartmans komt dit goed dankzij de ervaring van Jerome Guillen van Tesla in de Europese truckindustrie. Bovendien geeft de overheid signalen open te staan voor experimentele trajecten, die een dergelijke introductie kunnen versnellen. 

Elektrisch transport realistisch 

Baartmans verwacht dat er met de komst van de Tesla Semi, een nieuwe standaard wordt gezet in de markt van elektrisch transport. Qua vooruitstrevende techniek, maar ook als het gaat over de nodige aankoopinvestering, doet Tesla een disruptieve zet op de Europese markt. “Met de prijsstelling van de Tesla Semi maakt Tesla een punt naar andere fabrikanten. Hierdoor wordt de TCO voor elektrisch transport een stuk realistischer.” Baartmans wil met Breytner het voortouw blijven nemen in de innovaties rondom schone stadsdistributie. “Wij willen niet afwachten wat regelgeving ons voordraagt, maar vanuit onze eigen norm de markt en onze klanten tot inspiratie en voorbeeld zijn voor een duurzaam en rendabel logistiek proces.”

Netwerk?

De investering in de Tesla is een prachtig statement en de verplichte aanbetaling is zijn geld waard als we zien hoeveel publiciteit Breytner hiermee genereert. Intussen groeit de argwaan over de ambities van Tesla en vraagt menigeen zich bezorgd af of het ooit zo ver gaat komen. Van een homologatie is nog geen sprake, de afmetingen voldoen niet aan de Europese eisen en van een servicenetwerk is nog geen spoor. Hoe dan ook, Tesla heeft elektrische mobiliteit op de kaart gezet met enorm veel publiciteit. 

 

DEEL HET