DAF XD Electric: ook als trekker en tot 500km bereik

Van de nieuwe DAF XD komt ook een elektrische versie waarmee het Eindhovense merk meteen mede voorop loopt in de wereld van elektrische trucks. De nieuwe DAF XD Electric en XF Electric worden geassembleerd op een gloednieuwe productielijn in Eindhoven. De productie gaat in 2023 van start.

DAF spreekt hierbij van ‘volledig nieuwe’, modulaire aandrijflijnen met een bereik van naar keuze 200 of 500 kilometer. Een groot pluspunt is dat DAF meteen een variant met een trekkerchassis aanbiedt. Dit bereik wordt mogelijk gemaakt door eigen elektromotoren die goed zijn voor vermogens van 170 tot 350 kW (230 tot 480 pk). In combinatie met batterijsamenstellingen met tot in totaal 5 pakketten, kan het totale volledige elektrische bereik oplopen tot meer dan 500 kilometer – vanzelfsprekend afhankelijk van inzet en omstandigheden. De Nieuwe Generatie XD Electric en XF Electric zijn geschikt voor snelladen met vermogens tot 325 kW. Een batterij van drie pakketten kan hierdoor in iets meer dan drie kwartier van 0 tot 80% van zijn capaciteit worden opgeladen. De optionele boordlader biedt de mogelijkheid om met wisselstroom (AC) tot 22 kW op te laden. Dit biedt de flexibiliteit om het voertuig ook in te zetten wanneer geen gelijkstroomladers (DC) beschikbaar zijn.

Op de IAA bleek dat ook Mercedes tot 500 km bereik komt, ook met een trekker, alsmede Iveco. Ook Scania komt in de buurt. Volgend jaar zal ook Volvo trekkers vol-elektrisch kunnen leveren, vooralsnog met een bereik van 300 km.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten