Rijtest Iveco eDaily: hetzelfde maar beter

De Iveco Daily is een populaire bestelauto vanwege zijn grote laadruimte en vele configuratiemogelijkheden. Het is dus niet eenvoudig hier een elektrische variant van te maken. Tijdens onze rijtest met de eDaily ervoeren we dat het Iveco goed gelukt is.

Bij elektrische bestelauto’s is het laadvermogen altijd in gevecht met het rijbereik. Met veel accu’s kun je ver rijden maar weinig vervoeren. Om deze reden is flexibiliteit absolute noodzaak. Iveco heeft dat goed begrepen. Dankzij een slim chassis waarin de accu’s en de aandrijving zijn weggewerkt, kan de klant precies kiezen wat hij wil hebben.

Veel varianten
Bij de kleinste uitvoeringen, dus de 3,5 of 3,8 ton versie, kan de klant kiezen uit één of twee accupakketten. Eén accupakket bestaat uit 37 kWh, waarvan 35 kWh bruikbaar is. Met twee accu’s heb je dus 70 kWh ter beschikking. Kies je een grotere uitvoering, tot 7,2 ton, dan passen er zelfs drie accupakketten onder de vloer, waardoor je een accu van 105 kWh hebt. Snelladen gaat optioneel tot 80 kW. Omdat alle componenten slim in het chassis zijn weggewerkt, is de laadvloer van de Iveco eDaily even hoog als die van een brandstofversie.

Hoe ver je met de Iveco eDaily komt, hangt natuurlijk heel erg af van de opbouw en de lading. De eDaily is er als bestelauto of als chassis-cabine. Volgens Iveco heb je met elk accupakket zo’n 100 kilometer bereik. Wij reden de 38S in middellange uitvoering en twee accupakketten. Met deze kwam je, afhankelijk van je rijgedrag en de lading, iets meer dan 200 kilometer ver. Met 13,4 m3 laadvolume en 1248 kilo laadvermogen kun je hier aardig wat mee vervoeren. Bovendien mag elke Iveco eDaily een aanhanger van 3.500 kilo trekken.

Op afstand
Uiteraard is het rijgedrag van de bestuurder van grote invloed op het bereik. Er zijn drie rijstanden: eco, normaal en power. Rijd je overal in power-modus vol gas weg, dan trek je overal de straatstenen uit de grond en ben je lekker snel, maar je komt niet ver. Deze modus is dan ook eigenlijk niet nodig, tenzij je echt zware dingen vervoert. Zelfs in eco-stand rijdt de Iveco eDaily erg vlot. Elke eDaily wordt op de achterwielen aangedreven en heeft 188 pk vermogen en 400 nM aan trekkracht.

Via de connectiviteits-opties kan de rijstand op afstand worden ingesteld. De bestuurder kan dan niet meer wisselen. Dit geldt ook voor de regeneratiestand, dus in hoeverre de eDaily elektriciteit terugwint bij het afremmen. Ook hier zijn er drie standen. Wij vonden de zwaarste stand, oftewel one-pedal driving, het fijnst rijden. Hierbij heb je het rempedaal nauwelijks nodig, alleen om tot een complete stop te komen.

Soepel
De cabine van de Iveco eDaily kennen we natuurlijk van de brandstof-Daily. Het interieur is vrij simpel, maar biedt dankzij de vlakke vloer veel ruimte. Er zijn meerdere slimme opbergvakken. Door de hoge zitpositie en de laag doorlopende ramen zie je goed wat er om je heen gebeurt. Onze testauto had een klein schermpje in de middenconsole. Dit was erg duidelijk, al moest het meeste nog via het kleine schermpje achter het stuur geregeld worden. Binnenkort krijgt de Iveco eDaily standaard een groter scherm.

Tijdens het rijden valt vooral op hoe volwassen de elektrische aandrijving voelt. De Iveco eDaily rijdt uitermate soepel. Het ‘gas’pedaal laat zich nauwkeurig bedienen en optrekken gaat lekker vlot. Uiteraard gebeurt alles in stilte: alleen een gezoem en het geluid van de banden klinkt iets door in de cabine. Ook het gebrek aan trillingen valt op.
Uiteraard blijven het gewicht van de accu, bereik en het laadgewicht met elkaar in gevecht bij de Iveco eDaily. Dit is een uitdaging bij elke elektrische bedrijfsauto. Met de eDaily laat Iveco zien ook de elektrische aandrijving goed op orde te hebben. In rijgedrag en in laadvolume heb je geen enkel nadeel. Voor de chauffeur is het juist alleen maar beter. Iveco heeft zijn uitstekende en flexibele Daily gepakt en met de ombouw naar elektrisch eigenlijk alleen maar beter gemaakt.

DEEL HET