100 procent elektrische vuilniswagen voor Rotterdam

Wethouder Bonte van Rotterdam (Duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) heeft de eerste 100% elektrische vuilniswagen in Rotterdam geïntroduceerd. Het voertuig heeft geen uitstoot en is bovendien een stuk stiller en is daarmee beter voor het milieu, de luchtkwaliteit en daarmee ook voor de eigen gezondheid.

De nieuwe vuilniswagen opereert volledig elektrisch. De wagen kan 170 kilometer rijden voordat hij weer moet worden opgeladen. Dat gebeurt aan een laadpaal op de thuisbasis van de vuilniswagens aan het Kleinpolderplein. Dit voertuig is geen product dat standaard te koop is. De truck is samengesteld door EMOSS voor de ombouw van diesel naar elektrisch, Truckland leverde het
DAF LF chassis en GeesinkNorba zorgde voor de elektrische huisvuilwagenopbouw. De laadvoorziening vraagt veel stroom. Hiervoor zijn speciale kabels in de grond gelegd en de elektrische aansluiting in het trafohuis kreeg een flinke aanpassing.

Nog meer schoon vervoer
In 2030 wil de gemeente dat alle eigen voertuigen ‘schoon’ zijn. Op dit moment rijden er 162 elektrische en 244 hybride personenwagens van de gemeente rond. Daarnaast zijn er twee hybride vuilniswagens en nu een eerste elektrische vuilniswagen op de weg te vinden. In het komend halfjaar komen daar nog twee elektrische wagens bij.  Het is voorlopig nog een experiment. Direct alle vuilniswagens elektrisch laten rijden is nog niet mogelijk. Dat vraagt namelijk fikse aanpassingen in de laadinfrastructuur. Daarom kijkt de gemeente ook naar andere schone brandstoffen, zoals waterstof. Behalve het verschonen van alle wagens, zet de gemeente ook in op minder autoverkeer in de regio. Zo gebruiken de medewerkers van de gemeente bijvoorbeeld deelauto’s en elektrische fietsen.

Rotterdam Circulair
Rotterdam werkt aan een energiezuinige en circulaire stad met schone lucht. Het doel is om in 2030 de CO2-uitstoot te halveren ten opzichte van 1990. Wethouder Bonte is blij met deze aanwinst voor Rotterdam: “Het verschonen van auto- en vrachtverkeer is een belangrijke stap in onze klimaatambities. Met de elektrische vuilniswagen besparen we niet alleen veel CO2 maar zorgen we ook voor schonere en gezondere lucht”.

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten