2 elektrische Scania's voor PreZero

PreZero heeft de primeur in Nederland met twee 100% elektrische Scania’s voor afvalinzameling. Het gaat om Scania's van het type 25P B6x2*4 Batterij Elektrisch Voertuig (BEV). Deze trucks hebben een volledig elektrische aandrijflijn en zijn uitgerust met een haakarmsysteem.

De elektromotor met een continue vermogen van 230 kW wordt gevoed door een batterijpakket met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 300 kWh. Dit geeft de voertuigen een ruime actieradius om binnen de gemeente Arnhem volledig zero-emissie ingezet te kunnen worden.

Arnhem

100% Recycling van afval, dat is de ultieme doelstelling van PreZero Nederland. Deze duurzame gedachte houdt niet op bij het verwerken van de afvalstromen, maar strekt zich ook uit naar de omvangrijke logistieke processen van het bedrijf. Het wagenpark van PreZero opereert veelal in stedelijke gebieden. Dit is bij uitstek de plek waar de nieuwe elektrische trucks volledig tot hun recht komen.

In 2025 30 steden emissie vrij

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations bij PreZero Nederland: “Vanaf 2025 moeten de eerste dertig grote steden emissievrije zones hebben. Bij een emissievrije binnenstad hoort uiteraard ook schoon vervoer. Met de doelstellingen van 2025 in het verschiet, kun je eigenlijk niet meer investeren in fossiele voertuigen. Daarom proberen we op zoveel mogelijk fronten onze vloot te verduurzamen en te besparen op uitstoot en brandstof. Deze elektrische Scania’s zijn hiervan een goed voorbeeld.”

Schonere stad 

PreZero zet de elektrische Scania’s in in de gemeente Arnhem. Arnhem heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad en energiebewust wonen én ondernemen. Onder de noemer ‘New Energy Made in Arnhem’ heeft de gemeente diverse initiatieven lopen. De nieuwe elektrische Scania’s maken daarvan deel uit. Wethouder Bob Roelofs, in Arnhem verantwoordelijk voor afvalbeleid juicht de ontwikkeling toe: "Samen met onze inwoners werken we met ons afvalbeleid aan een zichtbaar schonere stad. Mooi dat we daarbij nu deze schone trucks kunnen inzetten, qua uitstoot. En fantastisch dat we een Arnhems initiatief op het gebied van energietransitie in de schijnwerpers kunnen zetten."

 

E-Pto

De batterij elektrische truck van Scania is uitgerust met een CCS-oplaadconnector. Met 130 kW DC-lading kunnen de negen batterijen in minder dan 1,5 uur volledig worden opgeladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van regeneratief remmen. De nieuwe Scania-trucks zijn uitgerust met een e-PTO. Dit is in dit geval een elektrische aansluiting in het frame. De opbouwer kan hier spanning afhalen met een maximaal vermogen van 60 kW om de opbouw, zoals in dit geval een haakarmsysteem dat wordt opgebouwd door VDL Groep, elektrisch aan te drijven. De trucks kunnen dus onder alle omstandigheden volledig zero-emissie opereren.

 

 

DEEL HET