'Aanbod LNG verdubbelt komende vijf jaar'

Gas Terra directeur Gert Jan Lankorst laat blijken dat wat hem betreft, LNG nog maar in de kinderschoenen staat als brandstof voor het wegvervoer. In een interview met het NRC schetst hij de ontwikkelingen die hij op de gasmarkt verwacht.

Lankorst zegt dat er eigenlijk nog maar weinig LNG naar Nederland is geëxporteerd. De nieuwe Gate terminal in Rotterdam is volgens hem maar voor vijftien procent benut. Lankorst verzekert in het NRC dat dit snel zal vernaderen Hij voorspelt dat het aanbod van LNG de komende vijf jaar zal verdubbelen. Projecten die zullen leiden tot de levering van LNG worden nu afgerond in Australië, Qatar en Zuid Oost Azië. Afgelopen week is het eerste schip met Amerikaans exportgas uit de VS vertrokken.

Volgens Lankorst zal door dit sterk stijgende aanbod van LNG de prijs omlaag gaan. Volgens Lankorst kan die prijs al bijna concurreren met 'pijpleidinggas' in Europa. Hij denkt dat het verstandig is om LNG terminals aan te leggen, ook met het oog op de slechtere relatie met een gasland als Rusland.

Ook in Litouwen is inmiddels een eerste LNG terminal gerealiseerd. Daardoor kan Litouwen buitenlands gas importeren en is het minder afhankelijk van Russisch gas. Volgens Lankorst kon Litouwen bij de Russen meteen een lagere gasprijs bedingen.  

DEEL HET