Analisten vrezen tekort aan lithium

De Amerikaanse mijnbouwer Albemarle vreest dat de beschikbaarheid van lithium de eerstkomende jaren schaars zal zijn, wat de prijs zal opdrijven en wat de opkomst van elektrische voertuigen mogelijk beperkt. Dat meldt de Financial Times.

De auto- en truck-industrie moet er rekening mee houden dat het aanbod van lithium, dat breed wordt toegepast in batterijen van elektrische voertuigen, de vraag waarschijnlijk niet zal kunnen bijhouden. Daarom proberen voertuigfabrikanten zich in dit stadium al te verzekeren van flinke hoeveelheden lithium om te kunnen blijven voldoen aan de verwachte vraag naar elektrisch aangedreven auto’s en trucks.

Hoewel de auto- en truck-industrie initiatieven probeert te ontplooien om zich van voldoende lithium te verzekeren,  zegt Albemarle dat de voorspellingen over beschikbaarheid enkele keren naar beneden moesten worden bijgesteld. Dat komt er op neer dat maar driekwart kon worden uitgeleverd dan afgesproken was met klanten.

Prijs geëxplodeerd

De prijs van lithium vloog afgelopen april omhoog naar 70.000 dollar per ton en is sindsdien weinig gedaald. Dat is een verachtvoudiging van de prijs sinds 2020. Volgens het Internationaal Energie Agenstschap (IEA) zijn er in de wereld zeker zestig nieuwe lithium-mijnen nodig om aan de vraag te kunnen voldoen. Punt is alleen dat het tussen de zes en de 19 jaar kost eer een studie naar een nieuwe winplek leidt tot een nieuwe toeleverring van lithium vanuit die locatie.

DEEL HET