Bidfood koelt slimmer met Wierda Hybrid Technologies

Onlangs nam Bidfood in Groningen een nieuwe MAN TGM bakwagen in gebruik met een slimme, duurzame koeling dankzij techniek van Wierda Hybrid Technology. Het gaat om een Carrier koelmachine die elektrisch werkt. De stroom wordt gedurende de nacht geladen in een accupakket.

De nieuwe MAN TGM 18.250 is voorzien van een Luchtenberg carrosserie met een tussenschot in lengterichting. Door te werken met verschuifbare wanden kan daardoor de verdeling tussen het diepvries- en koelgedeelte naar behoefte worden aangepast. Daardoor ontstaat een flexibel inzetbare transportoplossing voor de distributie van levensmiddelen. Wagenparkbeheerder Cor de Rooij van Bidfood: ,,Wij werken al jaren met dit concept in verschillende uitvoeringen. Deze keer hebben we gekozen voor één vaste tussenwand, halverwege de laadruimte in lengterichting. Belangrijk voor ons is de koeling. Doordat onze auto’s veel stops maken in de binnenstad hebben we veel capaciteit nodig om de temperatuur laag te houden’’.

 

Elektrisch koelen

Bidfood koos voor de Carrier Vector 19HE Multitemp koelmachine. Met maar liefst 19 Kw is dat een machine met voldoende capaciteit voor deze toepassing. Om aan de wensen van Bidfood tegemoet te komen voor een duurzame en stille oplossing werkte Carrier samen met Wierda Hybrid Technologies. Er werd gekozen systeem waarmee de dieselmotor in de binnenstad uitgeschakeld kan worden. De benodigde stroom daarvoor wordt geleverd door een accupakket dat gedurende de nacht wordt opgeladen. ,,Wij zochten een oplossing voor de geluidsoverlast van de koelmachine, maar ook naar een verlaging van het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot. Door gebruik te maken van elektriciteit kan de koelmotor nu heel stil zijn werk doen als de chauffeur de binnenstad in rijdt. Wij maken gebruik van T-Com  boordcomputers en door middel van geofencing schakelt de koelmotor automatisch over op stroom als hij de stad in rijdt. Het systeem is zodanig ingesteld dat de diesel het automatisch weer overneemt als de accu’s leeg zouden raken. De eerste testen wijzen echter uit dat we ruim voldoende stroom aan boord hebben voor de hele distributierit. Dat heeft uiteraard onze voorkeur, aangezien daarmee nog meer brandstof en CO2 uitstoot bespaard wordt’’ aldus De Rooij.

Samenwerking met Wierda Bedrijfswagens

De nieuwe MAN TGM is uitgerust met de 8 liter zes-cilinder D08 krachtbron van MAN met een vermogen van 250 pk. De MAN TipMatic automatische versnellingsbak neemt de chauffeur het werk uit handen in de intensieve distributie. Met deze nieuwe MAN heeft Bidfood de eerste truck met een hybride koelsysteem in de vloot. Het hele project kwam tot stand dankzij een intensieve samenwerking tussen Wierda Bedrijfswagens, Wierda Hybrid Technology, Carrier Transicold, Carrosserie Luchtenberg en Bidfood en met ondersteuning door T-Com. Voor een betere aerodynamica is er een speciale spoilerset van Veap Shield aangebracht die voor een mooie aansluiting zorgt op de laadbak. Opvallend is het hoge niveau van afwerking van de motorwagen met onder meer een fraaie instaptrede bij de zijdeur. Chauffeur Marcel van Bergen is dan ook erg in zijn nopjes met zijn nieuwe MAN. De MAN TGM werd afgeleverd door Wierda Bedrijfswagens.

Bidfood is een online marktplaats voor foodprofessionals. Met een vloot van 350 vrachtwagens in Nederland en 17 vestigingen is het bedrijf toonaangevend in ons land waar het gaat om de toelevering aan horeca, zorginstellingen en catering. 

 

DEEL HET