Bio-LNG pilot van Rolande met Volvo, Iveco en Scania

Samen met de drie truckmerken die LNG voertuigen bouwen, namelijk Volvo, Scania en Iveco, is Rolande een real life trial gestart met Bio-LNG. Het gaat er met name om dat de prestaties van de trucks gemeten worden. Daarbij worden er maar liefst 35 trucks ingezet van de drie merken over een periode van 18 maanden.

In de pilot wordt data verzameld over de performance en kosten van de trucks die sinds april dit jaar rijden op een blend met Bio-LNG. Deze data wordt geanalyseerd door een onafhankelijke externe partij om na afloop van het project tot gefundeerde conclusies te kunnen komen. De resultaten en conclusies worden zowel met de deelnemers, de Europese Commissie en de sector gedeeld.
 
Bio-LNG is een volledig biologische brandstof die gemaakt wordt uit gecertificeerde afvalstromen, zoals organisch huishoudelijk afval, mest, slib of landbouwafval. Hiermee bespaart zwaar wegtransport tot 99,8 procent aan CO2-uitstoot ten opzichte van diesel. In gebruik doet Bio-LNG, met een actieradius tot 1.700 kilometer en een vermogen tot 460 pk, niet onder voor een dieseltruck. Wél is een LNG-truck tot maar liefst 75 procent stiller.
 
Duurzamer transport
“Iveco heeft decennialang ervaring met methaan aangedreven voertuigen. Deze spelen een essentiële rol in duurzamer transport”, aldus Loek Vroon, Operationeel Directeur bij Iveco NLS. “Dit project sluit hier naadloos op aan; circulair gebaseerd op het genereren van energie uit afvalstromen. Willen we de klimaatdoelstellingen halen, dan moeten we vandaag acteren.” Hans Binnendijk van Scania sluit zich hier bij aan: ,,Hans is Product Manager Sustainable Solutions bij Scania: ,,Scania LNG-trucks kunnen al probleemloos rijden op Bio-LNG. In onze visie spelen, naast elektrificatie en hybride systemen, hernieuwbare brandstoffen – waarvan Bio-LNG een zeer belangrijke is – een grote rol in de verdere verduurzaming van het wegvervoer.”
 
Ook bij Volvo Trucks ligt de focus op LNG: ,,Zwaar langeafstandstransport op LNG is op dit moment het beste alternatief voor diesel. De trucks doen qua prestaties en betrouwbaarheid niet voor elkaar onder en de brandstof is goed verkrijgbaar”, licht Jan Schouten, Manager Product bij Volvo, toe. “En, een heel belangrijk punt: de businesscase klopt. Voor veel vervoerders is (Bio-)LNG vandaag de dag al een heel goed alternatief in de dagelijkse operatie.”
 
Grote vervoerders doen mee
De transportbedrijven Bakker Groep, CB, Chain Logistics, Cornelissen Transport, De Kruijf Transport, Jooren Transporten, XPO, Van Dijk Transport, Van der Heijden Transport en Voets Transport doen mee aan dit innovatieve project. Zij willen in de praktijk het rijden op Bio-LNG ervaren, omdat Bio-LNG een goede mogelijkheid biedt om al op de korte termijn stappen te zetten in de vergroening van hun transport.
 
Karin Jansen (projectmanager BIOLNG4EU Rolande): ,,Bio-LNG verdient een belangrijke plaats in de brandstoffenmix voor transport! Het is nu al beschikbaar en kan zorgdragen voor een reductie in de CO2-emissie van maar liefst 99,8%. Om daadwerkelijk de stap te zetten naar vergroening van het wegtransport is het belangrijk om samen te werken met alle betrokken partijen in de keten. Het project BIOLNG4EU is hier een uitstekend voorbeeld van!”
 
Europees CEF-programma
Mede dankzij BIOLNG4EU voorziet Rolande een verdere uitrol van bio-LNG in het wegtransport. De pilot sluit goed aan bij programma’s die PostNL en Albert Heijn in Nederland gestart zijn, waarbij tientallen trucks op bio-LNG rijden.
 
In het project BIOLNG4EU, dat voor 50% wordt gefinancierd uit het Connecting Europe Facility programma van de Europese Unie, introduceert Rolande Bio-LNG in het wegtransport. Rolande investeert in de productie van Bio-LNG en opent vier nieuwe tankstations voor Bio-LNG blends in Nederland en België. De opening van het eerste tankstation in Antwerpen staat gepland voor juli dit jaar. 

DEEL HET