Bosch: 'Schone dieselmotor op komst'

Bosch, een van de grootste leveranciers van dieseltechniek ter wereld, zegt de sleutel te hebben gevonden om de dieselmotor schoner te krijgen dan de eisen die gaan gelden vanaf het jaar 2020. Getuige de berichten van Bosch, zal deze nieuwe dieselmotor ook lang daarna nog 'schoon genoeg' zijn om alle eisen makkelijk te kunnen halen.  Let wel, Bosch heeft het alleen over de NOx-uitstoot.

Volgens de Duitse leverancier, die ook diagnose-apparatuur voor diesels ontwerpt en bouwt voor werkplaatsen, heeft de diesel nog veel potentieel voor verdere ontwikkeling. Uiteindelijk komt er een dieselmotor die geen negatieve invloed heeft op het milieu, met uitzondering van de uitstoot van CO2, voorspelt Bosch. Beetje ten overvloede zegt het bedrijf dat het 'sterk gelooft' in een toekomst voor de dieselmotor in toekomstige mobiliteitsvraagstukken. Bosch zegt ook dat het wel even zal duren eer elektromobiliteit door zal breken als volwaardig alternatief in massa mobiliteit. We kunnen Bosch geen ongelijk geven. In het zware wegvervoer zal zeker tot halverwege deze eeuw de diesel nodig blijven. Volgens Bosch zal tegen die tijd Artificial Intelligence, of Kunstmatige Intelligentie zijn intrede hebben gedaan bij de diesel om die verder te verfijnen. Met deze techniek kunnen computers en groepen computers zelflerend gemaakt worden.

Bij de nu gevonden sterke verbetering van uitstoot garandeert Bosch dat het enkel gebruik maakt van bestaande componenten door gevonden verbeteringen in de onderlinge afstemming veel effectiever kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is, we hebben het al vaker bij DAF gehoord, dat de motor en de uitlaat een zekere werktemperatuur moeten hebben en houden om zo schoon mogelijk te kunnen functioneren. Om NOx effectief te kunnen afbreken, moet de uitlaatgastemperatuur niet beneden de 200 graden komen. Volgens de leverancier komt een auto in de stad daar vaak niet aan toe. Bosch claimt verder vooruitgang te hebben geboekt met EGR-systemen en luchtstromen naar en van de motor.

Volgens Bosch is alle nieuwe techniek direct beschikbaar. Daarmee legt het de bal nadrukkelijk bij de auto- en truck-industrie: 'Jullie zijn aan zet'.  Vanzelfsprekend komen we op dit verhaal nog terug.

DEEL HET