Brandende elektrische Amazon-busjes lastig uit te krijgen

In Houston, Texas, brandden onlangs drie elektrische busjes spontaan uit op een parkeerplaats van Amazon. De brand was lastig uit te maken, maar de oorzaak lag niet in de accu’s van de busjes zelf.

Op een enorm parkeerterrein van Amazon in Houston staan de bestelauto’s die de webwinkel gebruikt voor leveringen in de stad. Vorige week vatten daar spontaan drie Rivian bestelauto’s vlam. De brandweer had grote moeite om de brand uit te krijgen, zoals op de video te zien is. Het is niet de eerste keer dat het fout gaat met deze elektrische bestelauto’s: vorig jaar gingen ook al meerdere exemplaren in vlammen op.

Laadpaal
Tegenstanders wijzen graag op het brandgevaar van elektrische voertuigen. Als ze eenmaal branden, zijn ze moeilijk uit te krijgen. Dat komt door een proces dat ‘thermal runaway’ heet, waardoor de temperatuur in een accupakket zo hoog is, dat het voertuig moeilijk te blussen is. Zelfs weken na de brand kan het accupakket opnieuw ontbranden. Vaak moet zo’n voertuig dan ook lange tijd in een bak met water worden gezet om de accu te koelen.

Als een elektrisch voertuig brandt, zijn de problemen groot. Er zijn echter geen aanwijzingen dat een elektrisch voertuig sneller in brand vliegt dan een voertuig op diesel of benzine. Ook bij Amazon is dit het geval: het bedrijf liet snel weten dat de brand niet in de accu’s was ontstaan. De laadpaal waar de bestelauto’s bij stonden, is gaan branden. Het vuur sloeg daarna over naar de voertuigen. De Rivians stonden overigens niet op te laden. Technici vermoeden dat de hoge temperaturen in Houston een oorzaak kunnen zijn.

Foto’s via Youtube / Third Coast Drone

DEEL HET