Britse verzekeraar: 'Autonome trucks maken leven goedkoper'

Geen loonkosten en geen beperkingen met betrekking tot rij- en rusttijden noemen de Britten als een belangrijk voordeel. Dit staat in zoverre te bezien, dat er natuurlijk wel eisen worden gesteld aan meerijdend personeel, dat, zo leerden eerste infosessies, onontbeerlijk is bij autonoom rijdende trucks. 

Wel is het zo dat dergelijke trucks perfect inzetbaar zijn in de kleine uurtjes en andere momenten dat er relatief weinig verkeer op de wegen is. 

Volgens berekeningen van Axa kunnen autonoom rijdende in Groot Brittannië, waar het truckpark voornamelijk uit zwaardere distributievoertuigen bestaat, de bedrijfstak logistiek in tien jaar tijd tussen de 19,5 en 47,5 miljard pond besparen. Volgens Axa kunnen consumenten profiteren doordat kostprijzen van alle benodigde goederen lager uit zullen vallen. Op jaarbasis scheelt dit een modaal Brits gezin 150 pond. Wat de verschillen zijn tussen trucks waarbij niemand meer in de cabine zit en wanneer er wel iemand (mee)rijdt, is nog niet bekend.

Axa verwacht een flinke winst in logistieke kosten, zoals brandstofkosten en verzekeringskosten. De suggestie wordt gewekt dat het verzekeren van een autonoom rijdende truck ook nog eens goedkoper is dan een truck die door een chauffeur moet worden bestuurd.

 

 

DEEL HET