Bruikbaar prototype van een vaste stof batterij gereed

Het Amerikaanse bedrijf QuantumScape heeft een vaste stof, of solid state batterij ontwikkeld die razendsnel kan opladen en die een veel grotere energiedichtheid heeft dan de batterij van de Tesla Model 3.

De batterij is van het lithium-metaal type en heeft een elektrode van vaste stof, in plaats van een vloeibare.  Daardoor kan deze batterij een veel hogere energiedichtheid bereiken. Tot nu toe is het erg moeilijk gebleken om een batterij te maken uit een vaste stof, die bij talloos veel ontlaad- en oplaadcycli, toch betrouwbaar kan zijn zonder problemen te veroorzaken ten aanzien van temperatuurverschillen en veiligheidszaken.  Volgens QuantumScape kan de batterij in een kwartier tijd tot 80% van zijn capaciteit opladen.

Energiedichtheid

Volgens QuantumScape kan deze nieuwe batterij tot 1kWh/l opslaan. Dit zou vier keer zoveel zijn als wat de batterijen van een Tesla Model 3 kunnen opslaan. Concreet gaat het om 380-500 Wh/kg, vergeleken met 260 Wh/kg voor de Tesla batterij. Na 800 laad- en ontlaadcycli zou de batterij  nog altijd tachtig procent van zijn capaciteit hebben. Dat aantal cycli komt volgens de producent neer op ruim 380.000 kilometer voor een elektrische auto.

DEEL HET