CNG-variant van Renault D-Serie

Hoewel Renault de afgelopen jaren veel experimenteerde met hybride- en elektrische trucks en onlangs zelfs met een brandstofcel, levert het Franse merk ook trucks op aardgas. Renault wil met de D-serie met brede cabine hoge ogen gooien in onder andere het huisvuilsegment en andere distributiesegmenten.

Renault heeft hiervoor een negen liter motor omgebouwd voor aardgastractie. Daarmee is 320 pk haalbaar en een koppel van 1356 Nm. Deze motor wordt gekoppeld aan een Allison automatische transmissie. Renault kan van de D-serie een twee- en een drie-asser leveren. Die laatste is goed voor een GVW van 26 ton, wat veel voor komt in het huisvuil.

Om aan verschillende behoeften te kunnen voldoen, biedt de Renault Trucks D Wide CNG zes brandstoftanks met een capaciteit van 600 liter voor gecomprimeerd gas onder een druk van 200 bar – wat gelijk staat aan 90 kg gas – en een capaciteit van 800 liter in acht brandstof tanks wat gelijk staat aan 120 kg gas. Voor het tanken van de D Wide CNG zijn er aansluitingen volgens de NGV1 en NGV2 richtlijnen zodat wordt voldaan aan de eisen van gasleveranciers binnen Europa.

De stalen tanks zijn ontworpen om een druk tot 500 bar aan te kunnen: 2,5 keer zo hoog dan gebruikelijk en hebben een levensduur van meer dan 20 jaar.

Net zoals de Renault Trucks-dieseltrucks wordt ook de D Wide CNG geproduceerd in Blainville-sur-Orne in de Franse regio Calvados. Service en onderhoud worden uitgevoerd door het uitgebreide Europese Renault Trucks-dealernetwerk.

DEEL HET