Cummins met waterstoftechniek naar IAA

De Amerikaanse motorenfabrikant en toeleverancier van de truck-industrie Cummins, laat op de IAA een waterstofmotor zien die is ingebouwd in een Mercedes Atego chassis.

Het gaat om een waterstof-verbrandingsmotor in de klasse van 10 tot 26 ton met een actieradius van maximaal 500 kilometer. Het motorblok heeft een slagvolume van 6,7 liter en levert maximaal 290 pk en een trekkracht van 1200 Nm. Cummins deed het meeste R&D werk aan deze motor in Duitsland, bij de EDAG-Groep. Volgens Cummins zet deze waterstofmotor daarmee cijfers neer die niet onder doen voor een dieselmotor. De motor past ook bij bestaande transmissies die in principe bedoeld zijn voor dieselmotoren en niet te vergeten koelsystemen. Volgens Cummins is het grootste verschil dat deze motor veel rustiger loopt dan een diesel. Dit is een gevolg van lagere interne frictie en verbeterde thermische eigenschappen.

Een lagere kostenbasis gecombineerd met vertrouwde techniek, dat is hoe Cummins deze motor positioneert. Van een hoger gewicht ten opzichte van een vergelijkbare diesel zou geen sprake zijn. Aan het Atego-chassis is een waterstof-installatie gebouwd bestaande uit twee tanks van 40 kg. Het gaat om en installatie van 700 bar, een druk die in de VS gangbaar is, maar hier in Europa nog niet.

Vijftien liter blok

Cummins laat n Hannover ook het X15 blok zien, dat goed is voor 530 pk, dat maximaal 2600 Nm levert en dat dus ook volledig op waterstof draait. De actieradius hiervan zou duizend kilometer moeten zijn, zegt Cummins.

DEEL HET