Dachser vraagt om meer LNG tankstations

Logistiek dienstverlener Dachser heeft LNG trucks in de praktijk getest. In de omgeving van het Duitse Karlsruhe liet het testwerk zien dat aardgas een alternatief kan zijn voor diesel, zelfs voor lange-afstandsroutes. Dit kan echter alleen als het netwerk van LNG-tankstations wordt  uitgebreid, zegt Dachser.

Met het oog op de toekomst wil logistiek dienstverlener Dachser, dat ook in Nederland actief is, zich voorbereiden op mogelijke rijverboden in binnensteden en het aantal motoren met een lagere uitstoot in zijn vloot uitbreiden. Dachser exploiteert al hybride en elektrische trucks in diverse stadscentra, maar vloeibaar aardgas kan ook een veelbelovend alternatief zijn, schrijft het bedrijf. "Dit laten de resultaten van recente tests onder werkelijke omstandigheden in Karlsruhe zien."

Als onderdeel van het onderzoek heeft Dachser ook een mobiel LNG-tankstation in Karlsruhe gebouwd. De resultaten waren positief. Na het afronden van tests van meer dan 5000 kilometer heeft de LNG-aangedreven truck zich bewezen als een goed alternatief in Dachser´s vloot. “De chauffeurs waren onder de indruk. Zij hebben niet echt verschil opgemerkt in de omgang met een dieseltruck”, zegt Tomas Leyerle, die de leiding heeft over de vloot en technische uitrusting in het logistieke centrum van Dachser in Karlsruhe. “Het aangegeven bereik van duizend kilometer op één tank is ook heel realistisch, zoals de lijndienst naar Rheine en naar Zwitserland liet zien”.

Te weinig tankstations

"Er is echter een grote hindernis", zegt Dachser,  "het netwerk van tankstations is ontoereikend. De voertuigen krijgen tolvrijstellingen, waardoor ze een aantrekkelijk alternatief zijn voor dieselvoertuigen, maar ondanks deze voordelen schiet het netwerk van tankstations op dit moment nog tekort. EU-landen en tankstationbeheerders zijn echter wel van plan om de komende jaren het netwerk flink uit te breiden."

DEEL HET