DAF: 'Platooning niet voor 2020'

Ook DAF Trucks zal deelnemen aan de European Truck Platooning Challenge. DAF werkt bij dit project samen met TNO, NXP en Ricardo.  Het Doel van de Challenge is het verkrijgen van toestemming van overheden om in heel Europa en op grote schaal vrachtwagencombinaties te kunnen testen, die draadloos aan elkaar gekoppeld zijn (‘platoons’). Daardoor kunnen zij erg kort achter elkaar rijden, met voordelen op het gebied van brandstofverbruik en dus CO2-emissie, veiligheid en doorstroming.

Bij Truck Platooning rijden trucks op korte afstand van elkaar door gebruik te maken van technologie voor het geautomatiseerd rijden. De Truck Platooning Challenge zal aantonen dat een tweede voertuig technisch in staat is om de voorliggende combinatie automatisch te volgen, gebruikmakend van Wifi-P, radar en camera’s. Hoewel binnen het ‘EcoTwin’-project al eerder is aangetoond dat het tweede voertuig daarbij ook automatisch kan sturen, ligt het accent tijdens de Truck Platooning Challenge op het zelfstandig gas geven en remmen. Daarbij bedraagt de geplande afstand tussen de beide combinaties 0,5 seconde, wat bij een snelheid van 80 km/u neerkomt op een onderlinge afstand van zo’n 10 meter.

Volgens DAF is het unieke aan de ‘EcoTwin’-combinatie de geavanceerde Wifi-P-verbinding, ontwikkeld door NXP en speciaal bedoeld voor automotive toepassingen. Door de hoge snelheid van de communicatie kunnen de beide DAF vrachtwagens nog dichter achter elkaar rijden. Dankzij Wifi-P hebben de chauffeurs van de ‘EcoTwin’-combinaties bovendien de mogelijkheid tijdens het rijden met elkaar te communiceren en wordt op een scherm in de tweede truck geprojecteerd wat de chauffeur in de eerste truck voor zich ziet(‘See Through’).

“Uiteraard is er nog veel doorontwikkeling nodig voordat we truck platooning als nieuwe technologie op de markt kunnen introduceren”, aldus Ron Borsboom, lid van de bestuursraad van DAF Trucks en verantwoordelijk voor productontwikkeling. “Dat zal zeker niet vóór 2020 zijn. Met name op het gebied van wetgeving, aansprakelijkheid en acceptatie moet er nog veel geregeld worden. Samen met TNO, NXP en Ricardo tonen we tijdens de European Truck Platooning Challenge aan dat truck platooning technisch mogelijk is. Dat zou de weg voor truckfabrikanten vrij moeten maken om de technologie op de openbare weg verder te mogen testen om nog meer ervaring op te doen. De politiek is nu aan zet om dat mogelijk te maken.”  

DEEL HET