DAF: remreactie platoon 30x sneller dan chauffeur

DAF Trucks geeft een platooningsdemonstratie in München, waar het demo's verzorgt op een elektronicabeurs. DAF vordert intussen flink met het team waarmee het samenwerkt om veilig platoonen te kunnen realiseren. 

DAF legt bij de demonstraties de nadruk op geïntegreerd remmen van het tweetal trucks. Dankzij de nieuwste techniek die NXP ontwikkelen, kunnen beide trucks op termijn  elektronisch tot 30 keer sneller remmen dan een chauffeur zou kunnen, aldus beide partijen. DAF's Ron Borsboom verwacht dat de tests rond deze techniek volgend jaar afgerond zullen zijn.

Nieuwe is verder dat de DAF's dan op een onderlinge afstand van 0,5 seconde kunnen rijden. Op dit moment is er ontheffing in Nederland van Rijkswaterstaat voor 0,8 seconde. Die halve seconde komt overeen met een afstand van elf meter. De groep waarmee DAF werkt, wil die afstand nog verder verkleinen, tot 0,3 seconde, wat overeenkomt met zeven meter bij 80 km/h. Hier is het, waarom er zoveel sneller geremd moet kunnen worden dan een chauffeur zou kunnen. De elektronica van de trucks moet in milliseconden kunnen communiceren om zo'n snelle remmanoeuvre mogelijk te maken.

Er wordt nu ook aan gewerkt om de elektronica zo veel betrouwbaarder te maken, dat zelfs bij uitval van delen van het systeem, het peloton trucks zijn reis veilig kan voortzetten. 

DEEL HET

Joomla! Foutopsporingsconsole

Sessie

Profielinformatie

Geheugengebruik

Database zoekopdrachten