Daimler en Volvo zoeken kostenreductie van waterstoftechniek

Daimler en Volvo werken samen in een waterstofproject, Cellcentric gedoopt, om kosten te  besparen. Die besparingen moeten gevonden worden bij de ontwikkeling van een aandrijflijn waarin de brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit, een hoofdrol speelt.

Volgens de partners moeten de kosten van brandstofcellen de komende jaren afnemen met een factor of zes tot 2027.  Gevreesd wordt nu nog, dat het zeker vijftien jaar zal duren eer waterstoftrucks hetzelfde zullen kosten als diesels. Daimler en Volvo stellen dat in de nabije toekomst batterij-elektrische trucks en vrachtwagens die elektriciteit betrekken uit waterstof, elkaar aanvullen. Daarbij gaan Mercedes en Volvo er vanuit dat batterij-elektrische trucks met lagere gewichten rond rijden en op kortere afstanden ingezet gaan worden. Martin Daum, topman van de truckdivisie van Mercedes verwacht dat waterstoftrucks een sleutelrol zullen spelen in goederentransport over langere afstanden waarbij de CO2-uitstoot tot nul is teruggebracht. “Daarbij staat vast dat groene waterstof de enige optie is voor een duurzame infrastructuur.”

Om die te verwezenlijken, zegt Daum, is het van belang meer partijen uit politiek  en overheid erbij te betrekken die intensiever met elkaar gaan samenwerken. Hij ziet een partnership zoals nu met Volvo als cruciaal.  Hij herhaalde de eerder via ACEA gecommuniceerde wens dat er tot 2025 zeker 300 waterstof tankstations bij moeten komen en tot 2030 duizend. Daum ziet de politiek als de aangewezen partij om het waterstofproject snel te kunnen laten renderen bij klanten van Mercedes en Volvo. Dat zou kunnen met behulp van subsidies, maar ook een handelssysteem van emissierechten ziet Daum als een optie. 

Cellcentric

Beide truckmerken werken samen onder de naam Cellcentric. Onder die term werken 700 mensen in het Duitse Nabern en in het Canadese Burnaby aan de eerste generatie waterstof-elektrische trucks van Daimler en Volvo.   

DEEL HET