De Jong Zuurmond gaat rijden op HVO

In Beesd hebben De Jong Zuurmond en GoodFuels het eerste private mengstation voor duurzame diesel in Nederland in gebruik genomen. De hernieuwbare diesel die De Jong Zuurmond gaat gebruiken, vervangt fossiele diesel zonder enige aanpassing aan de truck of het onderhoudsschema en is volledig goedgekeurd door truckfabrikant MAN. Voor de realisatie van het mengstation heeft MAN De Jong Zuurmond in contact gebracht met MAN’s partner GoodFuels, een expert en leverancier op het gebied van echte duurzame HVO brandstof.

HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) is een synthetische brandstof uit plantaardige bronnen die bij zo goed als alle trucks in pure vorm kan worden ingezet om klimaatneutraal transport te bereiken (Tank-to-Wheel, op basis van IPCC-criteria). De zuiverheid van de brandstof komt de levensduur van de motor ten goede en draagt positief bij aan het brandstofverbruik. Volgens de emissiecertificaten op basis van testen van MAN is het verbruik in grammen per kWh 3% lager dan met fossiele diesel. Aangezien HVO mengbaar is met fossiele diesel zijn blends een interessant middel om CO2 te reduceren tegen lage kosten. Met deze aantrekkelijk geprijsde blends is het volgens betrokkenen mogelijk om de CO2-uitstoot ruim onder die van bijvoorbeeld LNG-trucks te brengen, en het verbruik en prestatie ten opzichte van de normale diesel te verbeteren.

Doordat de brandstof volledig is gemaakt van afvalstromen conflicteert deze niet met de voedselketen of producten uit de palmolie-industrie. De Jong Zuurmond kiest voor een standaard blend van 20% renewable diesel en reduceert hiermee de CO2-footprint over haar gehele wagenpark met 17%. Dat De Jong Zuurmond met HVO goed op weg is blijkt uit de recentelijk door Natuur & Milieu gepubliceerde factsheet “inkoop vrachtwagens” waarin biobrandstoffen uit afvalstromen, zoals HVO van GoodFuels, na elektrische en waterstoftrucks het beste scoort. 

DEEL HET