Deze Iveco Stralis rijdt op whisky-afval

In het Schotse plaatsje Dufftown produceert de bekende whiskystoker Glenfiddich jaarlijks 14 miljoen flessen single malt whisky. Daar blijven afvalstoffen van over en die gebruikt het bedrijf sinds kort om vrachtwagens op te laten rijden.

Ook een whiskystoker als Glenfiddich bekijkt in hoeverre de productie en de logistiek van het hoogwaardige drankje duurzamer kunnen. Hieruit bleek dat afvalstoffen uit het distilleerproces gebruikt kunnen worden om biogas van te maken. Uit proeven bleek dat een Iveco Stralis NP, oftewel de LNG-uitvoering, geschikt is. Glenfiddich claimt dat het biogas leidt tot een verlaging van de CO2 uitstoot van de Stralis tot 95% vergeleken met diesel en dat elke truck 250 ton CO2 minder op jaarbasis uitstoot. Om op de whiskyresten te kunnen rijden, zijn de trucks wel enigszins aangepast. Het gaat voorlopig om drie trekkers 

Tot dusverre werden de stookresten verkocht aan boeren die het gebruikten als veevoer. Glenfiddich zegt dat het voldoende resten beschikbaar heeft om ook biogas voor derden te produceren.

DEEL HET