Duitsland verruimt regels B-rijbewijs elektrisch voertuig

In Duitsland mogen bestuurders van een elektrisch voertuig volstaan met een rijbewijs wanneer het voertuig een totaalgewicht tot 4250 kg niet overschrijdt.

De huidige bovengrens van 3500 kg blokkeert volgens de Duitsers de inzet van elektrisch aangedreven voertuigen voor het vervoer van goederen, denk hierbij aan bestelwagens. Het komt erop neer dat het gewicht van het accupakket bij de vaststelling van het type rijbewijs jegens de totale massa, buiten beschouwing wordt gelaten. Hierdoor wordt voorkomen dat in de toekomst alleen door het meergewicht van het accupakket een vrachtwagenrijbewijs moet worden aangeschaft” zegt de federale minister voor vervoer Alexander Dobrindt in een toelichting. “Voor ambachtelijke bedrijven, pakket- en besteldiensten wordt het aantrekkelijker om een elektrisch aangedreven voertuig aan te schaffen”.

Volgens de wettekst is naast de inzet van het elektrisch aangedreven voertuig voor het goederenvervoer, ook een extra voertuigvergunning noodzakelijk. Indien de chauffeur hierover beschikt, kan dit in zijn rijbewijs geregistreerd worden. De verordening geldt alleen voor verkeer binnen Duitsland. Volgens de actuele stand geldt de nieuwe regeling tot in ieder geval eind 2019.

DEEL HET