Duizend Hyundai waterstoftrucks voor Zwitserland

Waterstof staat als truckbrandstof nog in de kinderschoenen, maar industrie en overheden schakelen al op naar een waterstoftoekomst. Jongste voorbeeld is Hyundai, dat duizend waterstoftrucks aan Zwitserland gaat leveren.

Bij dit project werkt Hyundai samen met het Zwitserse waterstofbedrijf H2 Energy, dat voor de tankstation infrastructuur moet gaan zorgen. De waterstoftruck van Hyundai is afgeleid van de Xcient zware truck die in eerste instantie ook voor Europa was ontwikkeld. De truck wordt in het oostelijk deel van Azië op de markt gebracht.

Het systeem van Hyundai is goed voor 190 kW waarmee een elektromotor met 465 pk kan worden aangedreven. De waterstoftruck zou een actieradius van 400 kilometer hebben. Waterstof bijtanken zou niet langer dan zeven minuten hoeven te duren.  De eerste trucks zullen over een jaar gereed zijn, is de verwachting.

In de VS is Toyota begonnen met een praktijkproef in het havengebied met waterstoftrucks waarbij de aandrijflijn is ingebouwd in een Kenworth T680. In Noorwegen werd onlangs ook het voornemen aangekondigd om duizend waterstoftrucks in gebruik te gaan nemen. 

DEEL HET