eActros 600 Long Haul getest in de hitte

Na uitvoerige testen in de barre koude in scandinavië heeft Mercedes-Benz de nieuwe eActros Long Haul 600 ook onderworpen aan een vijf weken durende test in Spanje bij temperaturen tot 44 graden.

De omvang van de tests varieerde van de werking van de airconditioning onder zeer warme omstandigheden en de prestaties van de elektrische aandrijflijn en het thermomanagement van de accu tot metingen tijdens laadprocessen bij snellaadstations. Na afloop van de tests legde een prototype op zijn eigen as ook de meer dan 2.000 km lange terugrit af van Granada via Valencia, Barcelona, Montpellier en Lyon naar het ontwikkelings- en testcenter van Mercedes-Benz Trucks in Wörth. De eActros 600 viert zijn wereldpremière op 10 oktober 2023. In 2024 is de serieproductie gepland.

Nieuw design

Een nieuw design voor de cabine van de eActros 600 breekt met het vertrouwde uiterlijk van de Actros-serie, neemt designelementen over van het conceptprototype dat op de IAA werd gepresenteerd en zet deze voort met strakke lijnen en een aerodynamisch design. Ook het interieur is vernieuwd.

500 kilometer actieradius

Drie accupakketten geven de serieversie van de eActros 600 een totale geïnstalleerde capaciteit van meer dan 600 kWh en twee elektromotoren als onderdeel van de nieuwe eAs genereren een continuvermogen van 400 kW en een piekvermogen van meer dan 600 kW. De hoge accucapaciteit moet een actieradius van 500 km mogelijk maken zonder tussentijds laden. Naast de trekker-oplegger zal Mercedes-Benz Trucks direct na de introductie ook varianten met open laadbak van de eActros 600 gaan produceren, zodat klanten nog veel meer inzetmogelijkheden in het volledig elektrische transport krijgen. De ontwikkelingsengineers van Mercedes-Benz Trucks hebben de eActros 600 zo ontworpen dat hij aan dezelfde duurzaamheidseisen voor voertuig en componenten voldoet als een vergelijkbare conventionele heavy-duty Actros-langeafstandstruck. Dat betekent 1,2 miljoen km in 10 jaar gebruik.

Lithium-ijzerfosfaat accu's 

In de eActros 600 worden accu’s met lithium-ijzerfosfaat-celtechnologie (LFP) gebruikt. Deze overtuigen vooral door een lange levensduur en meer bruikbare energie. De accu’s van de eActros 600-serietruck moeten in minder dan 30 minuten van 20 tot 80 procent kunnen worden geladen aan een laadstation met circa 1 megawatt vermogen.

 

 

DEEL HET