ECS bespaart brandstof met zonnepanelen op koeltrailers

Logistiek dienstverlener ECS heeft op 76 koeltrailers zonnepanelen van Thermo King gemonteerd. Dit moet leiden tot een lager brandstofverbruik en een verminderde CO2-uitstoot.

Voorafgaand aan de montage op 76 koeltrailers, voerde ECS een proef uit waarbij vier koeltrailers  voorzien van de zonnepanelen een half jaar lang werden gevolgd op vier verschillende routes door Europa. ECS vergeleek de resultaten met de prestaties van vier andere units in zijn vloot, op vergelijkbare routes maar zonder zonnepaneel. Met de veldtest werd bewezen dat de installatie van ThermoLite-zonnepanelen ECS in staat kan stellen om tot 1000 liter brandstof per jaar te besparen op één opleggerunit.

Na de test besloot ECS om ThermoLite-zonnepanelen te installeren op zijn 76 nieuwe koelopleggers. ECS verwacht dat de zonnepanelen de bedrijfstijd van de nieuwe vloot zullen verbeteren en schat 76000 liter diesel per jaar te zullen kunnen besparen. ECS berekende ook dat de plaatsing van de zonnepanelen zijn CO2-uitstoot met 2000 ton in 10 jaar zal verminderen.

ThermoLite-zonnepanelen zorgen er volgens Thermo King voor dat de accu van de koelunit continu opgeladen blijft, waardoor de levensduur van de accu wordt verlengd en achteruitgang wordt voorkomen. Door het aantal bedrijfsuren van de motor van de unit te verminderen, dragen de zonnepanelen ook bij aan het verlengen van de onderhoudsintervallen. In combinatie met telematica stellen ze de wagenparkbeheerders in staat om constant in contact te zijn met hun opleggers en op elk moment toegang te krijgen tot kritieke unitgegevens om ervoor te zorgen dat de lading wordt beschermd en de unit efficiënt werkt.

DEEL HET