Eerste DAF CF Electric huisvuilauto naar ROVA

Elektrisch aangedreven huisvuilauto’s vormen hoogstwaarschijnlijk de voorhoede in het wegvervoer wanneer het op elektrificatie aankomt. Na de eerste Volvo, komt nu ook de eerste DAF de weg op.

De eerste DAF CF Electric 6x2 vuilnisauto is in gebruik genomen door de Nederlandse afvalverwerker ROVA. Het voertuig maakt deel uit van een veldtest met vier vergelijkbare trucks. De truck is uitgerust met zowel een emissieloze VDL-aandrijflijn als met een volledig elektrische VDL-opbouw voor het inzamelen van vuilnis. ROVA zal de CF Electric inzetten in Zwolle.

Voor binnenstedelijke distributie maken toonaangevende Nederlandse en Duitse transportbedrijven en supermarktketens sinds eind 2018 gebruik van de DAF CF Electric 4x2. Terwijl in Nederland, België en Duitsland de beperkte verkoop van deze elektrisch trekkers opgang komt, begint nu een veldtest met vier volledig elektrische 6x2 bakwagens voor het ophalen van afval. Deze drie-assige voertuigen bieden een laadvermogen tot 28 ton en, dankzij een gestuurde sleepas, de gewenste wendbaarheid. Voor voertuigen die in dichtbevolkte, stedelijke gebieden afval verzamelen is dat een groot voordeel.

Gebruikelijke routes

De VDL E-power aandrijflijn van de DAF CF Electric 6x2 vuilniswagen is goed voor een vermogen van 210 kW (286 pk) en levert 2.000 Nm koppel, even veel als in de CF Electric trekker. De aandrijflijn wordt gevoed door een batterijpakket met een (bruto) vermogen van 170 kWh; genoeg voor het rijden van normale afvalinzamelingsroutes. Vuilnisauto’s keren meestal om de paar uur terug naar hun depot om het verzamelde afval te storten; een uitgelezen moment voor de DAF CF Electric om zijn batterij in slechts 30 minuten weer tot 80% op te laden.

Geen verschil

Voor ROVA is het gebruiksgemak van de DAF CF Electric vuilnisauto van het grootste belang, stelt Marco van Lente, directeur bij ROVA. “De DAF CF Electric is net zo goed en eenvoudig in te zetten als elke andere conventioneel aangedreven truck. We geloven oprecht dat het belangrijk is om vanaf het allereerste moment te participeren in de energietransitie omdat de natuurlijke bronnen steeds zeldzamer worden. Het zit in ons DNA om te zorgen voor de toekomst van onze planeet. Het inzetten van voertuigen met weinig uitstoot is onderdeel van ons duurzaamheidsplan.”

 

 

 

DEEL HET