Elektrische huisvuilauto van Ginaf en Geesinknorba

Onlangs is de eerste 100% elektrische huisvuilauto gebouwd door GINAF en Geesinknorba in gebruik genomen. Het project kwam tot stand door de toenemende vraag naar een volledig elektrisch en praktisch inzetbaar inzamelvoertuig voor huisvuil in stedelijke gebieden.

Deze vraag bracht drie branche-gerelateerde bedrijven ruim anderhalf jaar geleden bij elkaar. Truckland als bedrijfswagendealer met veel klanten in het reinigingssegment, Geesinknorba als producent van inzamel-opbouwen en GINAF als engineer en bouwer van elektrisch aangedreven voertuigen.

Laden in 4 uur

Samen ontwikkelden zij een op de DAF LF FAG gebaseerd volledig elektrische 2,35 meter brede huisvuilwagen. Voorzien van een Estepe gestuurde voorloopas, een RDW goedgekeurde driepersoons cabine, een 14 kuubs GPM IV inzamelopbouw met splitbelading en een laadvermogen van meer dan 8 ton bij een GVW van 22,5 ton. Alles volledig elektrisch aangedreven via de in het chassis geïntegreerde accupakketten van 200kWh, met een actieradius van 180 kilometer en een snellaad-optie. Als standaard geldt een 44 kW lader. Met deze lader kan het voertuig in 4 uur opgeladen kan worden. Tijdens het remmen wordt de remenergie gebruikt om het accupakket op te laden. Dit kan een energiewinst opleveren van 40%.

Elektrificatie

Ginaf ontdeed het chassis van de diesel-aandrijflijn met bijbehorende componenten en verving die door een volledig elektrische aandrijflijn van 250 kW en een accupakket. Het accupakket verzorgt zowel de energie voor de aandrijflijn alsook de energie voor de inzamelopbouw. De Geesinknorba GPM IV opbouw meet 14 kuub, heeft een multifunctionele splitbelading en wordt in zijn geheel aangestuurd door de Li-On Power Pro  van Geesinknorba. Hiermee wordt de minimale benodigde energie uit het accupakket gebruikt en wordt volgens Truckland extra zuinig met de energie omgesprongen zodat de bruikbare werktijd van het complete voertuig verlengd wordt. De Li-On Power Pro maakt het mogelijk om met elke elektrisch aangedreven chassis optimaal een vuilnis opbouw in te kunnen zetten, aldus de betrokken partijen.

Acht ton laadvermogen

Om tot een juiste aslastverdeling en een grote wendbaarheid te komen is de gestuurde voorloopas van Estepe gemonteerd. Daarmee bedraagt het laadvermogen 8 ton bij een GVW van 22,5 ton. Verder zijn bij het 2,35 meter brede voertuig, de batterijboxen en de opbouw vrijwel naadloos op elkaar aangesloten. Hierdoor is er aan de onderzijde volgens Truckland een grotere bodemvrijheid. Een raam onder in de rechterzijdeur en het camerasysteem zorgt voor een optimaal zicht rond de auto. De cabine is voorzien van een extra stoel waardoor er ruimte is voor drie personen. Tevens is het voertuig voorzien van een versterkte zware voorbumper. Zowel de extra zitplaats als de voorbumper zijn door Estepe verzorgd en door de RDW goedgekeurd.

Testkilometers

De betrokken partijen willen met deze huisvuilauto een einde maken aan een al langer bestaand kip-ei verhaal. Veelal moest er over de aanschaf van een dergelijk model besloten worden, zonder dat er een werkend voertuig beschikbaar was. Daar komt nu een einde aan, zegt Truckland. De ontwikkelde elektrische aandrijftechniek van deze truck heeft inmiddels meer dan een miljoen testkilometers gereden. 

DEEL HET