Elektrische trucks tussen Limburg en Duisburg

De provincies Limburg en Noordrijn Westfalen gaan een proef opzetten met elektrische trucks die een GVW hebben van 40 ton. Bedrijven uit de regio schaffen de komende tijd in totaal negen deels elektrisch aangedreven trucks aan. Daarmee willen ze de laatste kilometers nabij hun bestemming volelektrisch afleggen.

Trucks die geschikt zijn voor internationaal vervoer en die met 25 ton gewicht rond rijden, hebben hoe dan ook een zware dieselmotor nodig. Dat zulke trucks volelektrisch gaan rijden gebeurt zeker, maar niet de eerstkomende tien jaar. De komende 3,5 jaar gaan  Meulenberg Transport (Urmond), Köpen (Duisburg), Samskip (Duisburg), CTV Multimodal Container Transport (Venlo) en KLG (Venlo) een proef doen met deels elektrisch rijden met hoge treingewichten. Er is 5,2 miljoen euro gemoeid met dit project.

Het project met de elektrische vrachtwagens heet eGreenLastMile (of eGLM) en is onderdeel van het INTERREG-programma Deutschland-Nederland. De 5,2 miljoen euro subsidie wordt betaald door de Europese Unie, de provincie Limburg en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ontwikkelingsmaatschappij Liof leidt het project.

Een onderdeel van het project is een poging om de truckindustrie aan de slag te krijgen met de ontwikkeling van elektrisch aangedreven trucks. Het is de bedoeling dat deze elektrische pilot ervoor moet zorgen dat ook andere regio’s aanhaken. Eind dit jaar moet er voor de projectdeelnemers een eerste prototype van een elektrische vrachtwagen beschikbaar zijn.  

 

 

DEEL HET