Emoss elektrische trekker met CNG range-extender

Het Nederlandse Emoss heeft tijdens de Messe E-CarTec in München een elektrische zware trekker gepresenteerd met een range-extender die op CNG rijdt.

De trekker is gebaseerd op een DAF CF SpaceCab, een zware truck die geschikt is voor treingewichten tot vijftig ton. De accupakketten aan boord van de truck zouden goed zijn voor een actieradius van 500 kilometer. De range-extender op CNG voegt daar nog eens zo'n 400 kilometer aan toe en daarmee ontstaat er dus een reikwijdte van maar liefst 900 kilometer. 

Het accupakket heeft een capaciteit van 120 kWh. De 320 kW sterke elektromotor kan geheel zelfstandig honderd kilometer afleggen. Voldoende dus om emissieloos en geruisloos in de binnenstad zijn werk te kunnen doen. Na die honderd kilometer slaat de range extender aan. Dat is een turbo-ottomotor op CNG die afkomstig is uit een personenwagen uit de GM stal. 

De elektrische Emoss trekker zou rond de 350.000 euro moeten gaan kosten, een fors bedrag maar met deze trekker toont Emoss wel aan dat elektrisch rijden ook in het zware segment wel degelijk een optie is. Emoss is de eerste producent die een elektrische truck met een range extender laat zien. Eerder liet het Oosterhoutse bedrijf al medium zware elektrische trucks zien op basis van MAN trucks, met GVW's oplopend tot 20 ton. Hiervan is er eentje alweer een jaar in bedrijf in de regio Amsterdam. Bij de nieuwste ontwikkeling van de hybride truck zou Emoss samenwerken met DAF Trucks. 

DEEL HET