Europese truckbouwers stoppen met diesels in 2040

Alle zeven truckfabrikanten die actief zijn in Europa stoppen met de bouw en de ontwikkeling van dieselmotoren uiterlijk in het jaar 2040. Dat schrijven ze in een open brief aan de Britse krant Financial Times.

Stoppen met dieseltechniek zat al een tijdje in de pen, maar tot nu toe leek 2050 het laatste jaar te zijn waarin de truck-industrie nog een dieselmotor in een vrachtwagen in zou bouwen. Alle truckfabrikanten hebben getekend voor een toekomst waarin kosten voor onderzoek en ontwikkeling worden besteed aan waterstoftechniek, accupakketten en zogeheten e-fuels.

50 tot 100 miljard

De truck-industrie heeft zich voorgenomen tussen de vijftig en honderd miljard euro in de nieuwe technologieën te investeren, zegt Scania-topman Henrik Henriksson in een toelichting aan de Financial Times. Vanuit de ACEA, dat is het Brusselse overlegorgaan van de truckbouwers, wordt samengewerkt met het Duitse Potsdam Instituut voor Onderzoek naar Invloed op het Klimaat, om uit te vinden welke aandrijflijn de beste is bij welke transportbehoefte.

Hogere belastingen

De truck-industrie pleit in de brief verder voor investeringen in laadpalen en andere benodigde oplaad- en tankinfrastructuur om de nieuwe generatie trucks op gang te brengen. Verder pleiten de truckbazen voor hogere belastingtarieven op dieselolie en op diesel-aangedreven trucks. “Dit lukt alleen wanneer we met z’n allen samenwerken”, zegt Scania-topman Henriksson, die op dit moment voorzitter is van het ACEA-overleg. De plannen komen op een moment waarop steeds meer Europese stadsbesturen en landsregeringen een ban willen op motoren die fossiele brandstoffen gebruiken. De Britten willen bijvoorbeeld geen nieuwe benzine- en dieselauto’s en -trucks meer toelaten vanaf 2035. Dit is inclusief hybrides. Henriksson: “Voor dit project bestaat er niet één alles omvattende oplossing. Er zullen diverse nieuwe technologieën naast elkaar bestaan. Die ontwikkelen zich met verschillende snelheden, dat moeten we accepteren. We kunnen niet stil gaan zitten wachten tot er één oplossing is. De nieuwe generatie trucks moet straks overal kunnen tanken of opladen. Om te beginnen bij grote distributiecentra en langs snelwegen. Dat is geen al te grote investering.”

Ten aanzien van belastingen zegt Henriksson: “Zo lang politici fossiele brandstoffen subsidiëren, wordt het heel moeilijk voor ons om het gedrag van onze klanten en van de klanten van onze klanten te veranderen.”

 

DEEL HET