Experienceweek levert besparingen op

Op initiatief van Rijkswaterstaat namen vorige week 250 trucks van diverse transportbedrijven deel aan een praktijkproef 'connected transport' op vastgestelde routes. Op die routes reden de trucks niet in een platoon, maar wel in een konvooi en waren de trucks doorlopend 'connected'. Bovendien maakten ze contact met verkeerslichten die op de route gepasseerd moesten worden.

Oorspronkelijk aangekondigd als platooningweek, bleek vlak voor het zover was dat de trucks weliswaar in konvooi rijden, maar dan op de ACC. Dit houdt natuurlijk in dat er een acceptabele onderlinge afstand aangehouden moet worden, omdat bij ingeschakelde ACC er wel geremd wordt, maar niet zo razendsnel als in een platoon.

Verkeersmanagement

Rijkswaterstaat liet ons weten dat het behalve om in konvooi rijden, ook ging om het communiceren met verkeersmanagementsystemen. Dus wanneer de trucks een verkeerslicht naderen, dan springt dit snel op groen en hoeven de trucks niet te stoppen. Zoiets kennen we al van stadsbussen. Dit helpt mee met een rustiger rijstijl. Betrokkenen zeggen dat na een week proefrijden met 250 trucks, een eerste conclusie is dat vanwege een rustiger rijstijl met minder stops, de trucks zes tot veertien procent zuiniger rijden dan zonder zulke systemen. Het niet hoeven stoppen bij verkeerslichten is hier nog niet in meegerekend. Bekijk het filmpje waarin de eerste conclusies onthuld worden.  

DEEL HET

Gerelateerde video's

  • Video bij: Experienceweek levert besparingen op