Ford Ranger PHEV: meer dan elektrisch

De Ford Ranger is Europa’s favoriete pick-up. Een nieuw hoofdstuk moet geschreven worden door de nieuwe Ford Ranger PHEV. Door de Ranger aan te bieden als plug-in hybride, maakt de Ford geschikt voor emissievrij rijden. Maar er zijn meer voordelen.

De Ford Ranger PHEV combineert de bekende 2,3 liter viercilinder benzinemotor met een elektrische aandrijving. Hierdoor kan de pick-up maximaal 45 kilometer volledig elektrisch kan rijden, maar verder levert hij niets in. Er is geen range anxiety en zowel het trekken van een aanhanger en offroad-rijden zijn geen probleem. Dit is het voordeel van een plug-in hybride ten opzichte van volledig elektrisch.

Power On-Board

Ford garandeert ons dat de Ranger PHEV hetzelfde kan als een Ranger met alleen een brandstofmotor. Hij mag nog steeds een aanhanger tot 3,5 ton trekken en ook in laadgewicht levert hij niet in, al kon Ford nog geen nummers noemen. De Ranger PHEV kan 45 kilometer puur elektrisch rijden, maar heeft dankzij de benzinemotor natuurlijk een onbeperkt bereik.

De Ranger PHEV heeft daarnaast enkele opvallende voordelen ten opzichte van de brandstofmodellen. Uiteraard bespaar je brandstof, rijd je fluisterstil en mag je zero-emissiezones in. Ook profiteert de Ranger van extra koppel: de PHEV heeft het hoogste koppel van alle Rangers. In de Ranger PHEV vinden we ook Ford Pro Power On-Board, dat we al kennen van de Ford e-Transit. Hiermee krijg je twee volwaardige stopcontacten in de laadbak en eentje in de cabine. Deze kun je gebruiken om tijdens het rijden je apparaten op te laden, of op locatie je gereedschap op aan te sluiten. Zo kun je de Ford Ranger PHEV gebruiken als generator. Dreigt de accu leeg te raken, dan schakelt de benzinemotor automatisch bij.

Elektrisch rijden

Om het beste uit de elektrische aandrijving te halen, krijg je vier rijstanden. Zo kun je puur elektrisch rijden als je dit wil of juist niet als je de accu wil opladen voor later. Uiteraard kun je de accu ook aan het stopcontact opladen. Dit gaat via een kabel van maar liefst 7 meter, die je bewaart onder de tweede zitrij. Snelladen kan de Ford Ranger PHEV niet. Laadsnelheden en -tijd kan Ford op dit moment nog niet geven. Ook de grootte van de accu is nog niet bekend. Wel weten we dat deze onder de laadbak ligt, maar dat hier ook nog steeds ruimte is voor een reservewiel.

Ford begint over een jaar met de productie van de Ranger PHEV. Begin 2025 worden de eerste exemplaren aan klanten geleverd. In welke uitvoeringen de plug-in hybride beschikbaar wordt, is nog niet bekend. Ook naar de prijs moeten we nog gissen.

 

 

DEEL HET